Mąż pobiera szo na żonę, zgłosili ze od 26.01.2016r. do 18.02.2016r. będzie przebywała na turnusie rehabilitacyjnym czy w takim przypadku należy się szo za ten okres?
Dopytaj, czy jest to placówka zapewniająca całodobową opiekę i czy przebywa tam powyżej 5 dni. Jeżeli tak, oświadczenie i wypad (art. 16a ust. 4 pkt 2).
Kobieta dostała skierowanie z ZUS na rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej, turnus w całości jest finansowany z ZUS, rehabilitacja odbywa się przez 6 dni w tygodniu w zakładzie leczniczym i sęk w tym właśnie ze w art. 16a ust. 8 pkt 2 jest że szo nie przysługuje, jeżeli .. osoba wymagająca opieki została umieszczona .... w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę.... z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą
Faktycznie ust. 8, nie 4 podany przeze mnie, sorki za błąd.
No to idziesz za ciosem, zaświadczenie z placówki, że jest to podmiot prowadzący działalność leczniczą. Jest nawet rejestr takich placówek, choć tak tylko z ciekawości zajrzałem, nigdy nie korzystałem - https://rpwdl.csioz.gov.pl/ (strasznie muli, ale działa). Można wstępnie sprawdzić i poprosić klienta o zaświadczenie, samemu wystąpić lub oprzeć się na tej wyszukiwarce (na podobnej zasadzie jak z CEIDG). I oczywiście nie odbierać świadczenia, jeżeli to się potwierdzi.