czy należy się żonie??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 mar 2020, 9:24

wniosek o 500+ złożył mąż i pobiera świadczenie. Obecnie para jest w trakcie rozwodu.Żona przyniosła postanowienie sądu o zabezpieczeniu alimentów i powierzeniu pieczy nad dzieckiem matce do czasu prawomocnego zakończenia procesu. Złożyła wniosek o 500 i teraz ona chce pobierać. Czy na podstawie tego postanowienia o pieczy mogę uchylić mężowi świadczenie??? Mąż roszczeniowy i konfliktowy!!!
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 09 mar 2020, 9:38

Miałam identyczną sprawę miesiąc temu. A więc wszczęłam postępowanie administracyjne (w związku ze zmianą sytuacji rodziny), poprosiłam miejscowy GOPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Też miałam postanowienie sądu na którym za bardzo się skupiłam. A tak naprawdę ono jest mało istotne. Jak masz wywiad (papier) to masz podkładkę. Najważniejszy jest dla Ciebie artykuł 22 naszej ustawy ;) Tam masz napisane, że kto FAKTYCZNIE sprawuje opiekę :) Więc w wywiadzie powinien Ci pracownik potwierdzić, że po przeprowadzeniu wywiadu opiekę faktyczną nad dziećmi sprawuje matka ;) A postanowienie dobrze, że jest. W razie odwołania się np. do SKO ( tak jak ja mam teraz) dołączasz do akt i widzą, że nawet sąd wydał opinię że dzieci powinny być z matką ;). Po wszczęciu masz zakończenie postępowania, wydanie decyzji i być może odwołanie, ale się nie przejmuj :D
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 09 mar 2020, 14:06

Dziękuję za odp.
Dodam jeszcze ,że oni mieszkają razem, czy to ma znaczenie?
Z kim przeprowadzić wywiad? z obojgiem rodziców? a jak tam każde z rodziców powie swoje, że oboje się opiekują?
dorota202
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2020, 14:09

Co do wszczęcia:
- czy wysłać do męża wszczęcie post dot uchylenia pr do świadczenia?
- czy wysłać do obojga rodziców wszczęcie post dot ustalenia kto sprawuje faktyczną op nad dzieckiem w związku ze zmianą sytuacji rodziny ?
dorota202
Starszy referent

Napisano: 10 mar 2020, 8:29

nikt nie podpowie?
dorota202
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU