Pani pobirała zasiłek dla opiekunów na męża , wypłata za miesiąc maj 2019 r była w dniu 10-05-2019 Pani dziś poinformowała , iż jej mąż zmarł 24-05-2019 CZY USTALIC PANI JAKO NIENALEŻNIE POBRANE ŚWIADCZENIA OD 25-05-2019
Mam podobną sytuację - wypłata 15.01 zgon 15.01, opiekun zgłosił dzisiaj. I tak się waham - to że juz po 15 mu się nie należy bo nie ma nad kim sprawować opieki to jasne, ale na jakiej podstawie żądać zwrotu? Jakoś żaden ustęp z art. 30 mi tu nie pasuje
Mam podobną sytuację - wypłata 15.01 zgon 15.01, opiekun zgłosił dzisiaj. I tak się waham - to że juz po 15 mu się nie należy bo nie ma nad kim sprawować opieki to jasne, ale na jakiej podstawie żądać zwrotu? Jakoś żaden ustęp z art. 30 mi tu nie pasuje
Art. 30 ust.2 pkt 1
jak dla mnie to trochę naciągane - okoliczności zaistniały w sumie po wypłacie, bo zgon był wieczorem, a ciężko było przewidzieć, że pani akurat umrze
Z analizy różnych postów wynika, że zdania są podzielone - jedni żądają zwrotu, inni niekoniecznie więc temat nie taki oczywisty
My w takich przypadkach robimy NP. Za okres kiedy opiekun nie sprawuje opieki ( zgon, podjęcie pracy, inne okoliczności) nie przysługuje SZO ZDO ŚW.Piel.
Zwłaszcza ,że w opisanym przypadku , opiekun po zarejestrowaniu się w PUP nabędzie prawo do zasiłku dla bezrobotnych