Witam mam pytanie mam Panią, która pobiera świadczenie pielęgnacyjne od 2005 Pani ta sama sobie opłaca składki do KRUS mam z 2005r. oświadczenie ze jest ubezpieczona w krus. co ja powinnam robić w tej sprawie czy powinnam wyjaśnić tą sprawę i my jako urząd powinniśmy opłacać składki lub je wyrównywać. prosze o opinie?>
Ja myślę że skoro ma świadczenie od 2005r i międzyczasie nie składała oświadczenia o rezygnacji z pracy na gosp (np. wtedy gdy uchylaliśmy wszystkim dec w 2013 i przyznawaliśmy zaraz rodzicom na dzieci) to dalej powinna sobie płacić KRUS
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
W 2005r nie było obowiązku rezygnacji z pracy na gosp na poczet opieki, podejrzewam że to oświadczenie wzięliście na wszelki wypadek, ja bym to zostawił
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Generalnie to masz smrodka z którym nie wiadomo co zrobić. Gdyby KRUS wiedział to po zmianie przepisów wywalił by taką osobę z obowiązkowego ubezpieczenia bo ta osoba już nie jest domownikiem (nie pracuje w gospodarstwie). Taka osoba może być ubezpieczona w KRUS ale na wniosek. Osoby te powinny sie po zmianie przepisów same zgłosić do KRUS i uregulować swoje ubezpieczenie no ale wiadomo jak to jest.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego