czy ops sam może pobrać z UG akt notarialny klienta? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 wrz 2017, 14:15

Do ops wpływa anonim, iz klient w czasie korzystania z pomocy zakupił mnieszkanie. Czy ops ma prawo pobrac jako organ z UG kopię aktu notarialnego tej osobvy i dołaczyc do dokumentacji w sprawie zasiłku?
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Napisano: 14 wrz 2017, 8:10

Prowadząc postepowanie w sprawie przyznanie pomocy masz prawo w sytuacji o której piszesz zwrócić się do klienta o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Jeżeli potwierdzi, że jest właścicielem nieruchomości masz prawo zapytać skąd wziął środki na jej zakup skoro z powodu niedostatku zwraca się o pomoc. Możesz oczywiście wystąpić do UG w celu ustalenia czy jest właścicielem nieruchomości. Można to rozegrać tak, że najpierw zwracasz się do klienta o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym :D jeżeli nie wykaże nieruchomości wtedy sprawdzasz w UG i jeżeli okaże się, że złożył fałszywe oświadczenie to zawiadamiasz prokuraturę w związku z próbą wyłudzenia. Ponadto pamiętaj, że klient ma obowiązek poinformować ops o każdej zmianie swojej sytuacji życiowej
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 14 wrz 2017, 8:39

Kiedy dowiedziałam się o tym pojechałam do niej i na wywiadzie poprosiłam o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Kobieta napisała, ze nie posiada mieszkania, domu działek itp. i napisała oświadczenie ze nie posiada zadnych zasobów materialnych... A w akcie (do którego miałam wgląd, prawnik sprawdza czy miałam prawo) widnieje jako jedyny nabywca i to za gotówkę...
Czyli teraz dla jasności mam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do UG kto jest właścicielem nieruchomości i mogę odmówić przyznania zasiłku oraz wysłać zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełniania przestępstwa i składanie fałszywych oświadczeń (chociaż mamy już doświadczenie ze prokuratura umarza...)
Level4
Stażysta

Napisano: 14 wrz 2017, 9:09

Level4 pisze:Kiedy dowiedziałam się o tym pojechałam do niej i na wywiadzie poprosiłam o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Kobieta napisała, ze nie posiada mieszkania, domu działek itp. i napisała oświadczenie ze nie posiada zadnych zasobów materialnych... A w akcie (do którego miałam wgląd, prawnik sprawdza czy miałam prawo) widnieje jako jedyny nabywca i to za gotówkę...
Czyli teraz dla jasności mam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do UG kto jest właścicielem nieruchomości i mogę odmówić przyznania zasiłku oraz wysłać zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełniania przestępstwa i składanie fałszywych oświadczeń (chociaż mamy już doświadczenie ze prokuratura umarza...)
Tak, nie ma znaczenia, że prokurator umarza, zanim to zrobi wezwie na przesłuchanie i to ma być lekcja dla klienta :D i wielu innych bo oni się przecież kontaktują i wymieniają informacjami. Dla krętaczy nie powinno być taryfy ulgowej. Ponadto zawsze możecie złożyć zażalenie na decyzję prokuratora motywując to ważnym interesem społecznym oraz ochroną środków publicznych. Dobry radca powinien dać sobie radę. Jeżeli chcesz być bardzo niedobra zawsze możesz jako funkcjonariusz publiczny poinformować US o tym gotówkowym zakupie. Skoro była pomoc społeczna to dochody były niskie więc skąd ta gotówka :?:
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 14 wrz 2017, 13:58

Planuje także napisać do nadzoru budowlanego (BO: klientka wynajmuje mieszkanie kawalerkę (jak się okazało należącą do swoich rodziców) a kupiła dwupokojowe obok i sąsiedzi twierdzą ze połaczyli te mieszkania w jedno) czy remont jest przeprowadzony zgodnie z zasadami bezpieczeństwa :D narazie wystąpiłam do UG o udostępnienie danych czyje są te dwa mieszkania i od kiedy.
Level4
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x