Czy organ ma obowiązek wszcząć jedno, czy dwa postępowania ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 07 lis 2023, 11:24

W organie pomocowym złożony został taki wniosek:

1. Wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
2. W przypadku wydania przez Organ (wskutek tego wniosku) decyzji przyznającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego wnioskuję na mocy art. 155 k.p.a. o uchylenie decyzji ostatecznej przyznającej mi prawo do zasiłku dla opiekuna z dniem przyznania mi prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
W innym przypadku niż wydanie decyzji przyznającej mi prawo do świadczenia pielęgnacyjnego nie wnoszę wniosku z punktu 2.

Moje pytania:
Czy organ miał obowiązek wszcząć dwa postępowania i wydać dwie decyzję lub np. decyzję w sprawie ŚP, a postanowienie w sprawie ZDO ?
Czy organ mógł zaniechać wszczęcia drugiego postępowania w sprawie uchylenia ZDO ? i nic nie robić w tej sprawie z nie wydaniem decyzji lub postanowienia, z powodu jw. - "W innym przypadku niż wydanie decyzji przyznającej mi prawo do świadczenia pielęgnacyjnego nie wnoszę wniosku z punktu 2." ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 07 lis 2023, 11:31

obie opcje są do uzasadnienia ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 lis 2023, 11:53

Tom. pisze:
07 lis 2023, 11:31
obie opcje są do uzasadnienia ;)
Jak uzasadnić wersję wszczęcia dwóch oddzielnych postępowań ? Szczególnie wszczęcia postępowania w kierunku uchylenia ZDO, mimo zastrzeżenia Strony o nieuchylaniu ZDO, jeśli miałaby być wydana decyzja odmawiająca prawa do ŚP.

W opisanym przypadku doszło do absurdu, gdyż organ wszczął wyłącznie jedno postępowanie w kierunku ŚP i wydał decyzję odmawiając prawa do ŚP, a w podstawach tej decyzji wskazał (uznany przez TK za niezgodny z ustawą zasadniczą) przepis art. 17 ust. 1b u.ś.r. oraz na posiadanie prawa do ZDO.

Skoro zatem ŚP nie można przyznać za okres w którym Strona pobiera/posiada prawo do innego świadczenia rodzinnego lub ZDO to, chyba najpierw należałoby (bo przecież tak standardowo dzieje się lub takie są wymogi organów) uruchomić postępowanie w kierunku uchylenia ZDO i nawet na przekór
po pierwsze - zastrzeżeniu Strony widniejącemu we wniosku o uchylenie ZDO (Strona nie oczekiwała wydania decyzji obarczonej naruszeniem prawa materialnego)
i po drugie - faktowi wydania decyzji odmawiającej ŚP z niepodważalnym chyba naruszeniem przepisów prawa materialnego,
organ powinien był jednak wydać decyzję o odmowie uchylenia ZDO lub np. postanowienie o umorzeniu sprawy żądania uchylenia ZDO, działając w słusznym interesie Strony

Wasze sugestie i info w tym temacie jest dla mnie bardzo ważne, więc proszę o komentarze.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 07 lis 2023, 12:10

wniosek o uchylenie jest warunkowy, postępowanie w tej sprawie wszczyna się w momencie złożenia wniosku, od razu je zawieszam do czasu wydania decyzji o SP
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 lis 2023, 12:23

Tom, proszę popraw mnie, jeśli źle zrozumiałem.

Na (tak sformułowany) złożony wniosek (oraz jak wynika z przepisów KPA), obowiązkiem organu było wszcząć dwa oddzielne równolegle prowadzone postępowania
- w sprawie o ustalenie prawa do ŚP
- w sprawie uchylenia ZDO

Rozumiem, że w związku z przepisami KPS, organ zawsze wszczyna postępowanie na wniosek Strony (w momencie złożenia wniosku), nawet wówczas, gdy wniosek jest warunkowy lub nawet niezrozumiały dla organu ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 07 lis 2023, 12:54

no niekoniecznie bo druga wersja jest taka, że 2 postępowanie wszcznie się dopiero jak będzie przyznane świadczenie... obie da się wytłumaczyć

a osobiście nie jestem zwolennikiem teorii, że uchylanie ZDO jest możliwe po przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego. Najpierw eliminuję ZDO, potem zajmuję się SP.

U mnie przy takim wniosku od razu by poszło wezwanie do sprecyzowania żądania, gdyż w takiej formie nie może zostać zrealizowane. Ale u nas to była krótka piłka, rezygnacja z ZDO, decyzja, zrzeczenie się odwołania, przyznanie SP.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 lis 2023, 16:18

Szanowni komentujący, użytkownicy forum OPS.
Czy tylko ~Tom jest tutaj osobą, która jako jedyna potrafi, w zainicjowanym przeze mnie temacie, udzielić odpowiedzi ?
Ludzie wykażcie się wiedzą, wskażcie jaka jest u Was procedura w opisanej sytuacji.
Nie bójcie się podpowiedzieć.
Nie wykluczone, że i Was spotka podobna sytuacja i co wtedy ?
Pozostanie pytanie do "forumowej wykładni przepisów" tj. do ~Toma ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 lis 2023, 14:42

Proszę nie bójcie się pisać. Nie pobieram żadnych opłat.
Możecie się przecież wypromować.
No fakt przy okazji także skompromitować. :mrgreen:
Namawiam jednak do komentowania w temacie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 lis 2023, 11:15

Krzysztof pisze:
08 lis 2023, 14:42
Proszę nie bójcie się pisać. Nie pobieram żadnych opłat.
Możecie się przecież wypromować.
No fakt przy okazji także skompromitować. :mrgreen:
Namawiam jednak do komentowania w temacie.
skoro namawiasz i bez opłat..... :lol: :lol:
W każdym ośrodku postępowanie może byc różne, chociaż ustawa jest jedna... Ech...
Większość ośrodków raczej odmawia ŚP nadal powołując się na wiek powstania niepełnosprawności a w Sopocie przyznają ;-)
Myślę że bezpieczniej odmówić ŚP jeśli pobiera ZDO i najpierw wyłączyć z obiegu prawnego jedno świadczenie a poźniej przyznać/odmówić drugie. Stornie od każdej decyzji przysługuje odwołanie.
A wyrokami można się posiłkować, ale są one wydawane w konkretnych sprawach 8-)
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 09 lis 2023, 11:43

pinka2022 pisze:
09 lis 2023, 11:15
a w Sopocie przyznają ;-)
Sopot to pikuś :lol: w wielu miejscach przyznają ;) w tamtym roku były gdzieś dane podawane, że liczba SP w Polsce jest już niemal taka jak przed rzezią 2013
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x