Czy OWW może wystąpić z wnioskiem o umorzenie egzekucji wzgl - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 gru 2018, 11:37

Witam. Mam bardzo ciężki temat. Dłużnik zobowiązał się zwrócić nam w ratach należność z FA bezpośrednio na nasze konto. Problem polega w tym, że chce żebyśmy wystąpili do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Mniemam, że chodzi o pozbycie się kosztów egzekucyjnych. Ja jestem temu przeciwna, nie wiem też czy my w ogóle prawnie możemy coś takiego zrobić, bo przecież tu nie chodzi tylko o pieniądze gminne ale o pieniądze które wracają do budżetu państwa (60% + odsetki). Kwota zadłużenia jest bardzo duża. Dłużnik chce podpisać z nami jakąś ugodę :o , że zobowiązuje się w układzie ratalnym spłacić zadłużenie. Twierdzi, że komornik i tak od niego nic nie ściągnie... Ja rozumiem to tak, że skoro wystąpimy o umorzenie postępowania egzekucyjnego, zamkniemy sobie drogę do wyegzekwowania tych pieniędzy w przypadku gdyby nie wywiązał się umowy, bo pewnie powtórnie nie będziemy mogli wystąpić do komornika o wszczęcie postępowania egzekucyjnego co do należności z tytułu wypłaconego FA? Może mieliście kiedykolwiek podobną sytuację. Podpowiedzcie proszę co o tym myślicie.
PatiS
Praktykant
Od: 03 sie 2016, 9:02
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2018, 12:13

1. zawsze mozesz zlozyc wniosek o wszczęcie/przyladzenie egzekucji;
2. art. 30 sie klania, możesz dluznikowi rozlozyc na raty pod warunkiem szczegolnej sytuaxji, jak ustawa mowi (decyzja);
3. jak decyzja sie uprawomocni, skladasz wniosek o zawieszenie egzekucji i wtedy komornik nie podejmuje zadnych czynnosci i kosztow niw ma
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2018, 13:38

Ja rozumiem art. 30 ust. 2 ustawy, tylko, że nie widzę tutaj żadnej szczególnej sytuacji dochodowej czy rodzinnej, która byłaby przesłanką do rozłożenia należności na raty.
Pan mieszka za granicą, jest osobą zdrową. W Polsce nie ma nawet adresu zamieszkania. Zaproponowałam, żeby dokonywał dobrowolnych wpłat na rachunek OWW tytułem spłaty zaległości, ale nie chce...
PatiS
Praktykant
Od: 03 sie 2016, 9:02
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2018, 15:53

dlatego jak tylko złozy wniosek o rozłożenie na raty, wydasz decyzje odmowną z uzasadnieniem
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny