czy pobrany FA jest nienależnie pobrany - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 04 paź 2021, 15:02

Pan 27.08. złożył wniosek o FA na nowy okres zasiłkowy. Do wniosku dołączył zaświadczenie o dokonanych w 2020 roku wpłatach na poczet egzekucji ale nie dołączył zaświadczenia Komornika o bezskuteczności egzekucji. Zaświadczenie to dostarczył 30.08. W zaświadczeniu tym Komornik zaświadczył, że egzekucja jest skuteczna. Wobec powyższego zostało wydana decyzja o umorzeniu postępowania bo Pan złożył oświadczenie że wycofuje swój wniosek o FA z powodu skuteczności egzekucji.
Wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do Komornika z prośbą o podanie informacji o zrealizowanych wpłatach od miesiąca stycznia 2021 roku do sierpnia 2021 roku. Komornik odpisał że od stycznia 2021 do sierpnia 2021 roku zostało wyegzekwowane 0 zł.
Z dostarczonego zaświadczenia o dokonanych w 2020 roku wpłatach na poczet egzekucji wynika że wierzyciel otrzymał w 2020 roku wpłaty. Wobec tego napisałam wniosek do Komornika z zapytaniem o poszczególne wpłaty - czy zostały zaksięgowane na poczet alimentów zaległych czy na poczet alimentów bieżących oraz zawnioskowałam o podanie od kiedy egzekucja stała się skuteczna.
Komornik odpisał że wpłata dokonana w październiku 2020 roku była zaksięgowana na poczet %, zaległości alimentacyjnej i raty bieżącej, natomiast wpłata dokonana w XII 2020 została zaksięgowana na poczet % i zaległości alimentacyjnej.
Dodatkowo Komornik zaświadczył że egzekucja stała się skuteczna w dniu 10 grudnia 2020 roku (czyli w dniu wpłaty grudniowej).
Myślę że nienależnie pobranym świadczeniem z FA jest świadczenie pobrane w październiku 2020 roku. A co z FA pobranym od stycznia 2021 roku do sierpnia 2021 roku? (wrzesień zawieszona wypłata) proszę o pomoc
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 05 paź 2021, 11:21

czy dłużnik posiada zadłużenie wobec FA ? jeżeli tak, to musisz zrobić NPŚ na tę kwotę która wierzycielka otrzymała do wysokości zadłużenia całkowitego z FA.
Jeżeli komornik spłacił FA to nie robisz nic.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x