czy ponownie drukować wydruk CBB i z rejestru PESEL - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 wrz 2017, 9:11

kochani czy skoro w teczce mamy wydruk z poprzedniego roku z rejestru PESEL i CBB to rozpatrując teraz nowy wniosek musimy drukować to na nowo??
Aliszka
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 10:36
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 04 wrz 2017, 9:13

W ogólnie nie drukować. To są dokumenty elektroniczne, które mają być w systemie dziedzinowym, ewentualnie w Cyfrowym Repozytorium Dokumentów i na życzenie uprawniona osoba ma mieć do nich wgląd. Drukowanie nie ma sensu - szkoda papieru,
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 04 wrz 2017, 9:21

Ja też nie drukowałem ale miałem kontrolę i się doczepili, że nie mam wydruków z CBB i teraz drukuję..
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 04 wrz 2017, 9:25

Na życzenie kontroli pokazujesz że masz jako dokument elektroniczny i masz możliwość wydruku w razie potrzeby. A kontrole przynajmniej niektóre nie nadążają za zmianami przepisów i wciąż myślą "dziewietnastowiecznie".
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 04 wrz 2017, 10:14

Ja jedynie drukuję wyciągi z MF i ZUS bo aż tak dobrej pamięci nie mam żeby zapamiętać wiele kwot i przejść do wniosku z tymi kwotami do uzupełnienia + drukuję gdy ktoś występuje w CBB.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 wrz 2017, 10:20

Tak, to jest bardziej sensowne podejście. Odpowiedzi MF, ZUS, czy PESEL pochodzą z rzeczywistych rejestrów, za które są odpowiedzialne konkretne instytucje. CBB to nie jest w żadnym przypadku zbiór danych, który jest weryfikowany na poprawność danych, ten zbiór powstaje tylko i wyłącznie na podstawie informacji przesyłanych (lub nie przesyłanych) przez Jednostki, a jakość tych danych jest różna. Powszechnie znany jest przypadek gdy Panie w Jednostce nie znały peselu osoby i wpisały sobie wymyślony i tak się złożyło że zgodził się z faktycznym peselem poprawnie wprowadzonym w innej jednostce. I potem ta inna Jednostka dostała info że ta osoba wystąpiła gdzie indziej. Jak CBB zwróci informacje, że osoba wystąpiła gdzie indziej, to jest to podejrzenie, które należy zweryfikować w kontakcie ze wskazaną Jednostką i dopiero to potwierdzenie jest dowodem który sensownie jest wydrukować i mieć w aktach.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 04 wrz 2017, 10:22

heiland pisze:Ja jedynie drukuję wyciągi z MF i ZUS bo aż tak dobrej pamięci nie mam żeby zapamiętać wiele kwot i przejść do wniosku z tymi kwotami do uzupełnienia + drukuję gdy ktoś występuje w CBB.
Robię podobnie z tym, że jednak drukuję informacje z PESEL (oczywiście nie powielam tego tzn jak teraz ktoś mi złożył wniosek to tego nie drukuję, jedynie na nowe dzieci).
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 wrz 2017, 10:38

voodoo pisze:
heiland pisze:Ja jedynie drukuję wyciągi z MF i ZUS bo aż tak dobrej pamięci nie mam żeby zapamiętać wiele kwot i przejść do wniosku z tymi kwotami do uzupełnienia + drukuję gdy ktoś występuje w CBB.
Robię podobnie z tym, że jednak drukuję informacje z PESEL (oczywiście nie powielam tego tzn jak teraz ktoś mi złożył wniosek to tego nie drukuję, jedynie na nowe dzieci).
Ano tak, też drukuję nowe dzieci czy zupełnie nowe osoby które się u mnie pojawiają aby mieć dane pod ręką.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 wrz 2017, 10:51

Przy tej okazji jeszcze raz polecam zapoznanie się z ofertą o Cyfrowym Repozytorium Dokumentów
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=61&t=207252482
które od października do końca roku oferujemy Wam bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów, a tam bez żadnej dodatkowej pracy ze strony Użytkownika automatem z Systemu Dziedzinowego trafi wniosek wraz z załącznikami, w tym z wynikami weryfikacji dotyczących tego wniosku i będzie można je stamtąd przeglądać i w razie potrzeby drukować.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x