Czy ponownie wysyłać do SKO?? Podpowiedzcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 lut 2021, 11:25

Pani miała decyzja SKO przyznane SP na mamę do końca grudnia 2020 (orzeczenie wazne do 31.12.2020r.)
Przedłożyłam decyzję SP z uwagi na COVID. Pani 01.02.2021 otrzymała nowe orzeczenie i przyjdzie złożyć nowy wniosek. CZY PONOWNIE WYSYŁAM DO SKO ??
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 02 lut 2021, 13:22

ale wysyłam co?
najpierw trzeba wydać decyzję
a potem Pani może się odwołać
i wtedy dopiero SKO
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 02 lut 2021, 13:41

Ja w takiej sytuacji wydaję decyzję przyznającą (oczywiście jeśli nic się nie zmieniło). Nie bawię się w ponowną odmowę, ale nie wiem czy słusznie.
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 02 lut 2021, 13:54

jeśli nowe orzeczenie już spełnia warunek wieku to możesz przyznać
bo jeśli nadal nie to niestety takie samo postępowanie jak za pierwszym razem
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 02 lut 2021, 13:57

Ja robię przyznającą. W uzasadnieniu powołuję się na wcześniej wydaną w analogicznej sprawie decyzję SKO ... oczywiście jeżeli sytuacja rodzinna i prawna nie uległa zmianie i w grę wchodzi tylko nowe orzeczenie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 lut 2021, 14:44

No właśnie powinnam dać odmowę ze względu na wiek powstania niepełnosprawności, tylko nie wiem czy bawić się znowu w te odmowy i całe te zamieszanie z SKO
500sw
Starszy referent

Napisano: 02 lut 2021, 15:24

w przypadku rozstrzygnięcia SKO jest tak jak z wyrokiem sądu czyli obowiązuje w tej konkretnej sprawie, a nowe orzeczenie to nowy wniosek i nowa sprawa.
SKO nie usunęło kryterium wieku z ustawy.
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 02 lut 2021, 15:45

Czyli na nowo cała procedura
500sw
Starszy referent

Napisano: 02 lut 2021, 17:23

blanco2017 pisze:
02 lut 2021, 15:24
w przypadku rozstrzygnięcia SKO jest tak jak z wyrokiem sądu czyli obowiązuje w tej konkretnej sprawie, a nowe orzeczenie to nowy wniosek i nowa sprawa.
SKO nie usunęło kryterium wieku z ustawy.
odwróćmy sytuację
a jak opiekun na to samo orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności wcześniej składał wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego i organ pomocowy oraz SKO odmówiły przyznania ww świadczenia i opiekun dalej nie skarżył się przed sądem, to w przypadku złożenia po kilku miesiącach kolejnego wniosku o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, rozpatrując tę sprawę powołasz się czy może nie powołasz się na ustalenia i uzasadnienie poprzedniej decyzji SKO ? - myślę, że jednak powołasz się i wyraźnie wskażesz opiekunowi w decyzji, że SKO już wcześniej rozstrzygnęło w taki, a taki sposób identyczny wniosek tego opiekuna, więc dlaczego łaskawco nie widzisz konieczności rozpatrzenia nowego wniosku z przedłożonym nowym orzeczeniem na korzyść opiekuna, w sytuacji w której identyczny jego wniosek Kolegium rozstrzygnęło jednoznacznie na jego korzyść wskazując jemu, ale przede wszystkim Tobie, jako organowi pomocowemu, jakie zrobiłeś błędy i jak należy rozstrzygać prawidłowo ten, czy inny problem prawny. A Ty dzisiaj wiedząc jakie błędy popełniłaś i mając pełną świadomość jak prawidłowo należy ten czy inny problem prawny rozstrzygnąć, chcesz i brniesz w swoje głupawe i irytujące wnioskodawcę gierki.

Jak sparzysz się gorącą woda to wyciągasz z tego zdarzenia wnioski na przyszłość, czy przy kolejnym podejściu kolejny raz parzysz sobie raczki ?

Zasada uprawnionych oczekiwań znajduje wyraz w art. 10 ust. 2 Europejskiego Kodeksu Dobrej Praktyki Administracyjnej, zgodnie z którym:
„ Urzędnik uwzględnia uzasadnione i słuszne oczekiwania jednostek, które wynikają z działań podejmowanych w przeszłości przez daną instytucję ”

Zasada uprawnionych oczekiwań zyskuje szczególne znaczenie w zakresie spraw, w których organ zajął stanowisko, np. przyjmując wytyczne lub ogłaszając interpretację prawa.
W ustawie Kodeks postępowania administracyjnego w art. 8 określa się zasady pogłębiania zaufania uczestników postępowania do władzy publicznej:

§ 1. Organy administracji publicznej prowadzą postępowanie w sposób budzący zaufanie jego uczestników do władzy publicznej, kierując się zasadami proporcjonalności, bezstronności i równego traktowania.
§ 2. Organy administracji publicznej bez uzasadnionej przyczyny nie odstępują od utrwalonej praktyki rozstrzygania spraw w takim samym stanie faktycznym i prawnym.
Przepis art. 8 § 2 k.p.a. formułuje w związku z powyższym zasadę, zgodnie z którą organ nie powinien bez uzasadnionych przyczyn odstępować od utrwalonej praktyki.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 03 lut 2021, 11:05

do każdego złożonego na nowo wniosku wydajesz decyzję na podstawie przepisów prawa obowiązującego!!!
nie interesują cię żadne wcześniejsze decyzje sko, czy wyroki sądowe
przeprowadzasz całe postepowanie od nowa

wywody na temat co wcześniej powiedziało sko są bezcelowe
bo to ty odpowiadasz za swoja pracę , sko może sobie odmawiać czy przyznawać , sądy rozpatrywać za czy przeciw , a ty robisz swoje .

tyle w temacie
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x