czy powinnam objac składka na ubezpieczenie zdrowotne czy nie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 lis 2013, 15:55

cześć
Pani Xx złozyła wniosek an SP na swoje dziecko
kwalifikuje sie i decyzja bedzie przyznajaca
jednakze mam watpliwosci co do opłacania za tę osobę składek na ubezpieczenie zdrowotne

małżonke w/w nie pracuje i nie ma swiadczen emerytalno-rentowych
jest osoba bezorobotna zarejstrowana w UP
z tym, że z PUP róznie bywa bo czasami nie wstawiał sie na wyznaczone terminy i go skreslali itp..
Pani nie posiada aktualnie nigdzie ubezpieczenia
dziecko bardzo chore i wizyty w szpitalu to chleb powszedni
Pani boi sie obejmowac skłądka dziecko przy małzonku z obawy ze ten znów sie nie wstawi ( problem alkoholizm) i obciaza ich opłatnoscia z lekarzy i szpital

jak postąpić
~ewa

Napisano: 26 lis 2013, 16:08

ja w podobnych przypadkach mam objęte Strony ubezpieczeniem
~tomek

Napisano: 26 lis 2013, 16:20

ja tez bym objęła

bo ubezpieczamy wtedy gdy osoba nie podlega ubezpieczeniom z innego tytułu

maz pijak, nigdy nie wiadomo co z nim bedzie
a kobieta musi miec zapewnione ubezpieczenie swoje i przede wszytskim chorego dziecka
~eryka

Napisano: 26 lis 2013, 17:21

też w takich przypadkach ubezpieczamy , mamę rzecz jasna ale dziecko też
~bb

Napisano: 26 lis 2013, 21:48

ja takze ubzpieczyłabym te kobiete i wtedy u nas ona do ksiegowosci zgłasza pisemnie jeszcze dzieci
~Laura

Napisano: 27 lis 2013, 10:41

od czasu kontroli ---nie płacę składek zdrowotnych żadnej mężatce.

Tłumaczenie , że mąż pijak to żaden argument do ubezpieczenia. Rodzina ma tytuł do ubezpieczenia-przy mężu. Jeżeli jest bezrobotny -w PUP. Czy rodzina korzysta z tego prawa czy nie-to nie nasz problem. Jeżeli jest to rodzina patologiczna (alkoholizm) to powinna byc pod opieką i nadzorem pracownika socjalnego. asystenta rodziny czy kuratora sądowego.... zwłaszcza jeżeli jest w niej niepełnosprawne dziecko. Pilnowanie spraw rodzinnych (ubezpieczenie, płacenie rachunków, dbanie o dzieci)---to nie zadania świadczeń rodzinnych tylko prac. socjal .....
~....~

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x