Osoba pobierała u nas świadczenia rodzinne. Zgłosiła, że mąż podjął zatrudnienie. i przyniosła dochód za drugi miesiąc. Okazało się, że praca jest na terenie Unii Europejskiej. Przeliczyłam dochód - przekroczenie, uchyliłam decyzję i wysłałam zapytanie do UW czy zachodzi koordynacja. czy dobrze zrobiłam? czy nie powinnam uchylić i dalej Pani wypłacać?
Zasadniczo po uzyskaniu informacji o koordynacji powinnaś przekazać sprawę do UW i poczekać za informacją o ustalonym okresie koordynacji. Dopiero wtedy uchylasz, a odmowę - jeśli taka wychodzi, wyda UW.
UW powinien ustalić czy zachodzi koordynacja i wtedy uchylasz od momentu koordynacji, uzysk już oni
u nas ludzie piszą o wstrzymanie wypłaty (ci co rozumieją, że mogą mieć nienależnie pobrane świadczenia)
UW powinien ustalić czy zachodzi koordynacja i wtedy uchylasz od momentu koordynacji, uzysk już oni
u nas ludzie piszą o wstrzymanie wypłaty (ci co rozumieją, że mogą mieć nienależnie pobrane świadczenia)
Nie ma prawnego uzasadnienia dla wstrzymania wypłat, a ustawa nie zna wstrzymania na wniosek strony
wiemy, że to "nieprawnie" ale można powiedzieć, że na korzyść strony. Sprawy ciągną się latami w UW już widzieliśmy odsetki prawie większe od należności głównej
wiemy, że to "nieprawnie" ale można powiedzieć, że na korzyść strony. Sprawy ciągną się latami w UW już widzieliśmy odsetki prawie większe od należności głównej
Pełna zgoda, lepiej tak robić, chociaż prawnie jest to wątpliwe.
Co ciekawe nikt tego nie zmienia od tylu lat, może właśnie chodzi o odsetki