Proszę was o pomoc bo w sumie to nie wiem czy mam wysyłać do ROPS czy sama mam to rozpatrzeć, no i ewentualnie czy jeszcze coś mi będzie potrzebne:
Mam wniosek na stary okres zasiłkowy - złożony w lipcu. Pan wraz z Panią przebywał za granica w Anglii i uwaga pobierali tam świadczenia na dzieci. Obydwoje są już w Polsce, Zjechali w innym czasie. Ale:
- pan od 2008 roku - do 05 kwiecień 2016 prowadził tam własna działalność gospodarczą- zamknął ja 05.04.2016r. , powrócił do Polski od razu po zamknięciu tamtej działalności, od powrotu jest osoba bezrobotna, nigdzie nie pracująca , nie zarejestrowana w PUP.
Niestety nie lubie tych spraw co za granicą ktoś był, bo zawsze jest problem z dokumentami (u Pana na dowód - mam jedynie:
oświadczenie Pana pod odpowiedzialnością karną - brak innych dokumentów: w oświadczeniu dane:
1.od kiedy do kiedy prowadził tam działalność, o tym że została zamknięta
2. wysokość uzyskanych dochodów z działalności za 2014r. "netto" w funtach + przeliczenie z NBP na złotówki według stanu na dzień 31.12.2014r.
3. Aktualny stan, że jest bezrobotny, nie zarejstrowany
4. załącznik numer 2 - z dochodami które wyżej zostały już wspomniane
- pani była w Anglii z mężem zjechała do Polski w sierpniu 2015r. - pobierała na dziecko w Anglii świadczenia CHILD TAX CREDIT od 2011r. do 2015r.
W 2014r. nie pracowała nie miała dochodów z żadnej pracy, bo wychowywała dziecko.
Aktualnie od 01.09.2016r. jest zatrudniona w POLSCE, mam dochód uzyskany za październik 2016r. Na dowód powyższych danych mam:
1. oświadczenie pod odpowiedzialnością karną (w nim od kiedy do kiedy Pani tam była, o tym, że pobierała świadczenia child tax do 2015r., że zjechała do Polski i że aktualnie od 2016r. pracuje)
2. zaświadczenie o uzysku
3. umowa o pracę
Czy powinnam wysłać tą sprawę do ROPS z uwagi na to że byli za granica - dla bezpieczeństwa że coś tam wczesniej pobierali no i że teraz nie pobierają?? Czy sama mam rozpatrzeć tą sprawę?? Czy żądać jeszcze jakiś dokumentów w kwestii tej zagranicy?;)
Z góry dziękuje wam za pomoc:)