czy prokurator??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 06 sie 2014, 8:06

Dziękuję Bardzo
ola30

Napisano: 06 sie 2014, 8:28

Chwila bo czegos nie rozumiem, dłużnik wyleciał z UP wiec ma karencje 120 dni i nawet jak złoży oświadczenie, że po upływie karencji będzie się rejestrował ponownie to nie mogę mu robić wszczęcia i decyzji za uchylającego się? Mam czekać 4 miesiące żeby sprawdzić czy się zarejestruje? przecież będę już go wzywac na nowy wywiad w związku z nowym okresem FA. Też mam taką własnie sytuację i ta karencja mija pod koniec września. Zrobiłam już wszczęcie postępowania i co nie powinnam? Nie rozumiem już.
!Ella!

Napisano: 06 sie 2014, 10:09

!Ella! pisze:Chwila bo czegos nie rozumiem, dłużnik wyleciał z UP wiec ma karencje 120 dni i nawet jak złoży oświadczenie, że po upływie karencji będzie się rejestrował ponownie to nie mogę mu robić wszczęcia i decyzji za uchylającego się? Mam czekać 4 miesiące żeby sprawdzić czy się zarejestruje? przecież będę już go wzywac na nowy wywiad w związku z nowym okresem FA. Też mam taką własnie sytuację i ta karencja mija pod koniec września. Zrobiłam już wszczęcie postępowania i co nie powinnam? Nie rozumiem już.

- Możesz wszczynać i wydawać decyzję o uchylaniu ale po wcześniejszym zobowiązaniu.
- Nie musisz czekać 4 m-cy.
- nie będziesz go wzywać na nowy wywiad jak jeszcze będzie trwało to postępowanie, chociaż moim zdaniem lepiej jest wezwać i ewentualnie uznać go za uchylającego z powodu niestawiennictwa niż z powodu PUP (mniej kłopotów w przyszłości).
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 10:43

No dobrze w takim razie wiem, że wszczęłam postępowanie niepotrzebnie :( ale jak go teraz zobowiąże do zarejestrowania jako poszukujący pracy i tego nie dokona to chyba nie muszę wystawiać nowego wszczęcia?
!Ella!

Napisano: 06 sie 2014, 10:48

!Ella! pisze:No dobrze w takim razie wiem, że wszczęłam postępowanie niepotrzebnie :( ale jak go teraz zobowiąże do zarejestrowania jako poszukujący pracy i tego nie dokona to chyba nie muszę wystawiać nowego wszczęcia?

no raczej musisz bo w tamtym wszczęciu obowiązują cię terminy z KPA, ponadto nie możesz wszcząć coś czego przesłanka nastąpi w czasie - brak logicznego ciągu. Równorzędnie mogli byśmy wydać decyzję a dopiero po niej wszcząć postępowanie - bezsensu nie?!

najprościej nie masz jakiegoś kontaktu do dłużnika, niech przyjdzie wytłumacz mu żeby się szybko zarejestrował jako poszukujący pracy, bo później prawko, policja itd. umorzysz wtedy postępowania i po sprawie.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x