czy przysługuje mi świadczenie rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 kwie 2016, 15:41

Witam,
Chce ubiegać się o świadczenie rodzicielskie na synka, który urodził się 28 marca 2016r.
Jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy bez prawa do zasiłku, tylko jestem tam ubezpieczona na zdrowie. Nigdy nie pracowałam, ponieważ mam 21 lat
Mam pytanie czy przysługuje mi świadczenie rodzicielskie na dziecko po te 1000 zł miesięcznie na dziecko. Jeśli tak to czy muszę się wyrejestrować z urzędu pracy ?
A drugie moje pytanie jakie dokumenty powinnam przedstawić z MOPS, żeby uzyskać prawo do świadczenia rodzicielskiego.
Z góry dziękuje pracownikom MOPS za informacje.
Magda21

Napisano: 20 kwie 2016, 15:59

Te same papiery co do becikowego wypełniasz wniosek tylko na świadczenia rodzicielskie i mogą ale nie muszą chcieć że jesteś zarejestrowana jako bezrobotna. I oczywiście należy się.
anna2163
Praktykant
Od: 15 mar 2016, 17:49
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 16:11

do becikowego muszę przedstawić swój dochód,zaświadczenie od ginekologa itp. i te same dokumenty do świadczenia rodzicielskiego ?!. To świadczenie rodzicielskie też jest uzależnione od dochodu.?! ( pogubiłam się w Pani odpowiedzi )
A czy będę musiała się wyrejestrować z Urzędu Pracy?. Ostatnie pytanie czy przy ustalaniu prawa do świadczenia rodzicielskiego będzie brany pod uwagę dochód męża.
Mąż pracuje, ale nie będzie ubiegał się w ZUS/ KRUS o żadne świadczenia na synka, czy będzie musiał dostarczyć jakieś zaświadczenie z ZUS, że tam nic nie pobiera?!
Magda21

Napisano: 20 kwie 2016, 16:26

Dochody nie są brane pod uwagę a dokumenty będą te same co przy becikowym brane pod uwagę oprócz dochodów. Więc wystarczy raz podać tylko te dokumenty. Wypełnia pani wnioski na becikowe i na rodzicielskie. I nie musi pani się wyrejestrować z UP. A co do tego czy mąż będzie musiał mieć zaświadczenie że się nie ubiega to pani musi zapytać w MOPS u siebie .
anna2163
Praktykant
Od: 15 mar 2016, 17:49
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x