Czy przysługuje SZO na babcię? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 paź 2018, 22:53

Wnuczka składa wniosek o SZO na babcie. WnuczkA mieszka z tatą (syn babci) i babcia. Syn babci pobiera rentę, ma.problemy zdrowotne. Wnuczka faktycznie opiekuje się babcia. Czy przysługuje SZO?
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 11 paź 2018, 13:42

Dochód ok wnuczki i babci, wywiad ok jest opieka faktyczna, to nie widzę przeszkód by przyznać.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 11 paź 2018, 15:07

Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
pat87
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 12:05
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych

Napisano: 11 paź 2018, 16:15

pat87 pisze:Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
z jakiego jestes województwa? napisałam wiadomość pryw.
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 12 paź 2018, 8:08

U mnie jest tak samo... jeżeli są zdolne do opieki dzieci...wnuki zgodnie z KRIO nie mają obowiązku alimentacyjnego i nie przysługuje im SZO....tak w skrócie...uzasadnienie sko
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 paź 2018, 8:54

Kolejne bzdury do spółki z kretyńskimi decyzjami sko - każdemu na wszystko z od czapy powodów dawajcie na wszystko decyzje odmowne, a jak taki sam analfabeta w jakimś zapyziałym sko je podtrzyma, to zyjcie w przekonaniu o prawidłowości swojego rozumowania.
Kuriozum do sześcianu.

Poniżej x lat temu stan prawny jak krowie na rowie opisany ale analfabety swoje "wiedzą"
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... iadczenia/
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 12 paź 2018, 9:31

karolina09 pisze:
pat87 pisze:Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
z jakiego jestes województwa? napisałam wiadomość pryw.
woj. kujawsko - pomorskie
pat87
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 12:05
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x