czy przysługuje zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 sty 2014, 15:41

Czy można przyznać, bądź nie - może ktoś posiada interpretacje NSA czy Ministerstwa, jeżeli tak to podajcie link na forum
~ola

Napisano: 21 sty 2014, 15:52

Ola czy Ty umiesz czytać. Proponuję przeczytać art. 37 ust. 4 - czy tam widzisz coś takiego jak zasiłek chorobowy, bo ja nie. Jeżeli nie ma to znaczy że osoba która pobiera takie świadczenie może pobierać również zasił. chorobowy pod warunkiem spełnienia kryterium dochodowego. I po jasną chol...re potrzebna Ci do tego interpretacja Ministerstwa. Wstyd.
~ja

Napisano: 21 sty 2014, 15:57

Wstyd będzie wtedy, jak podczas Kontroli wyjdzie że zasiłek został przyznany, a nie powinno go przyznać w tej sytuacji.
~ola

Napisano: 21 sty 2014, 16:11

\"Ja\" ma całkowitą rację. Faktycznie irytująca jest taka postawa jaką prezentuje Ola. W oczywistej sprawie dalej upiera się na \"Nie\". Ciekawy jestem Ola czego wywodzisz, że przy z.chorob. zasił. stały nie przysługuje ?
~olaf

Napisano: 21 sty 2014, 16:35

Tak, bo zasiłek chorobowy jest świadczeniem i dwóch świadczeń nie powinno się pobierać.
~ola

Napisano: 21 sty 2014, 16:36

Intryguje mnie - i powtórzę za Olafem z czego wywodzisz, że zasiłek stały przy zas.chorob. nie przysługuje? Najważniejsze w tym przypadku jest to, czy dochodowo osoba/rodzina spełnia kryterium do pomocy. Jestem ciekawa czy do dochodu doliczasz wydzierżawione gosp. rolne?
~wwz

Napisano: 21 sty 2014, 16:40

Nie liczę tego gospodarstwa, tylko wysokość zasiłku chorobowego
~ola

Napisano: 21 sty 2014, 16:55

Fajnie. Nie bo nie. Może inaczej podaj podstawę prawną, do odmowy zasił. stał. ze względu na pobieranie innego świadczenia tj. zasił. chorob. Może ja i wwz przeoczyliśmy coś w ustawie albo mamy jakąś starą ustawę
~ja

Napisano: 21 sty 2014, 17:06

ja w \"cudzej\" sprawie mogłabym zająć swoje stanowisko, ale w tej sprawie nie jestem dalej pewna, czy przysługują dwa świadczenia.
~ola

Napisano: 22 sty 2014, 9:31

Ustawodawca wyraźnie napisał przy zbiegu jakich świadczeń nie przysługuje zas. Stały i nie ma tam zas. Chorobowego więc nie ma tu miejsca na wątpliwości. Ja bym raczej zainteresowała się dochodem z gospodarstwa rolnego. Co prawda nie znam się na tym zbyt dobrze ale wydaje mi się, że fakt dzierżawy nie ma tu znaczenia, wystarczy godspodarstwo mieć żeby liczyć z niego ryczłtowy dochód. To jest utrwalony już pogląd sądów.
~iga

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x