czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne mężowi na żonę? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 gru 2015, 11:25

Jak myślicie bo ja już nie wiem co robić na początku myślałam że dam odmowę poradzę żeby się odwołali i po sprawie ale teraz mam wątpliwości, z odpowiedzi uzyskanej z LEX wynika iż w orzecznictwie sądów administracyjnych jak i TK ugruntowany jest pogląd iż okoliczność że osoba ubiegająca się o świadczenie pielęgnacyjne sprawuje opiekę nad własnym małżonkiem nie może stanowić podstawy do odmowy przyznania tego świadczenia
Sylwia18

Napisano: 30 gru 2015, 13:30

ja dałam
zzzzzzzzz

Napisano: 30 gru 2015, 13:33

my też dajemy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 gru 2015, 15:03

czy w decyzjach przyznających powołujecie się na jakieś wyroki sądów ew. TK?
Sylwia18

Napisano: 17 sty 2016, 17:15

Witam,
chciałam złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na męża, jego niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia, ale w MOPS powiedziano mi, że świadczenie mi nie przysługuje, więc nawet nie złożyłam wniosku. Teraz znalazłam Państwa wypowiedzi, że przyznajecie świadczenie. Co powinnam zrobić, proszę o pomoc.
Eliza35

Napisano: 20 sty 2016, 15:06

Do Sylwia18

Witam; Bardzo proszę daj mi namiary na te wyroki , bo nie mam czasu szukać a też mam takie dylematy z ŚP żona na męża.
ewunia z wlkp

Napisano: 21 sty 2016, 8:52

WSA Olsztyn II SA/Ol 428/14
Literalne odczytywanie art. 17 ust. 1a pkt 2 u.ś.r. polegające na przyjęciu, że osobom, o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 4 tej ustawy, innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy m.in. nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, a zatem małżonek uzyska prawo do świadczenia li tylko w przypadku, gdy nie posiada dzieci osoba wymagająca opieki oraz rodzica, który taką opiekę może sprawować, nie jest do pogodzenia z konstytucyjną zasadą ochrony małżeństwa i rodziny wyrażoną w art. 18 Konstytucji RP.
NSA I OSK 573/13
Nie można uznać, że przepisy u.ś.r., posługując się pojęciem "innych osób, na których zgodnie z przepisami ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności", nie dotyczy współmałżonków.
WSA Warszawa I SA/Wa 2861/13
1. Małżonek opiekujący się żoną niepełnosprawną w stopniu znacznym jest osobą uprawnioną do świadczenia pielęgnacyjnego, o której mowa w art. 17 ust. 1 pkt 4 u.ś.r., ponieważ ciąży na nim szeroko rozumiany obowiązek alimentacyjny.
w treści uzasadnień powinny być odniesienie do jeszcze innych
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 sty 2016, 14:24

Witam, bardzo dziękuję za powyższe.
ewunia z wlkp

Napisano: 21 sty 2016, 15:27

Jak wam dobrze idzie powoływanie się na wyroki sądów.
To może tez zaczniecie powoływać sie na wyroki i przyznawac świadczenie pielęgnacyjne opiekunom, u podopiecznych których niepełnosprawność powstała w starszym wieku.
zgaga

Napisano: 21 sty 2016, 16:06

2 przyznaliśmy :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x