Czy przyznać SZO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 lis 2021, 20:17

Pomocy mądrzy ludzie.
Kobieta od 2014 pobierała ZDO na matkę, w grudniu 2020 za pośrednictwem kancelarii adwokackiej złożyła wniosek o ŚP, wśród dokumentów było oświadczenie, zgodnie z którym z dniem otrzymania ŚP rezygnuje z ZDO. Poszła decyzja odmowna, odwołanie, decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia i tak po kilku razach w końcu SKO zarzuciło, że nie wycofaliśmy z obiegu decyzji przyznającej ZDO dlatego oni nie mogą podjąć decyzji w sprawie. Kobieta wyraziła zgodę na uchylenie decyzji ZDO, dostała odmowę ŚP, odwołała się i SKO utrzymało w mocy naszą decyzję powołując się na fakt, że opieka nad matką nie zajmuje tyle czasu, żeby nie mogła podjąć zatrudnienia. Kobieta się nie odwołała, odpuściła. Złożyła w październiku wniosek o SZO. Kierownik twierdzi, że skoro odmówiliśmy ŚP i SKO utrzymało w mocy naszą decyzję to SZO też należy odmówić. Jak to ugryźć?
AsikŚw
Praktykant
Od: 20 lip 2017, 18:18
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 lis 2021, 15:25

Mamy podobny przypadek, jeszcze nie rozstrzygnięty w SKO, a co do którego mam pewne wątpliwości co do zasadności pobierania - decyzja sporządzona przez moją poprzedniczkę (problem dotyczy kolejności osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny). Uważam, że jeśli SKO odmówiło ŚP to SZO też nie przysługuje. Przesłanki przecież są te same. Przy składaniu wniosku na ŚP zaznaczyłam wnioskodawcy, żeby się dobrze zastanowić bo może być sytuacja, że nic nie będzie się przysługiwało.
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 18 lis 2021, 16:01

to zależy na jakie kryterium powołuje się SKo. Ja mam taki przypadek że pan od kilku lat pobiera szo, pracownik socjalny pisze zawsze ze sprawuje opiekę że wszystko w jak najlepszym porządku i tak co pół roku; pan składa na ŚP i nagle pracownik socjalny pisze że za mało się opiekuje i świadczenie sie nie należy?
poszło odwołanie do SKO i czekam niecierpliwie co odpiszą...
bo tez mam jednocześnie złożony wniosek na szo....
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x