Czy przyznać zasiłek rodzinny? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 mar 2015, 11:53

Witam serdecznie
Chciałam się upewnić jeno czy dobrze rozumuję, a więc kobitka (panna) do lutego 2015r. była szczęśliwa matką jednego dziecka X na które nie pobierała zasiłku rodzinnego, w związku z faktem, iż nie wychowywała go wspólnie z jego ojcem Panem Y i nie miała zasądzonych alimentów na tego dzieciaczka, w marcu bieżącego roku porodziła drugie dziecko Z, jego ojcem jest Pan Ź, dziś złożyła wniosek w sprawie przyznania zasiłku rodzinnego oraz dodatków na oboje dzieci wpisując w skład rodziny Pana Ź czyli ojca młodszego dziecka. Pytanie czy przysługuje zasiłek rodzinny na starsze dziecko mimo faktu, iż nie są zasadzone na nie alimenty?? Myślę, że tak ponieważ na chwilę obecną nie jest już raczej samotnie wychowująca matką?? Proszę Was o potwierdzenie. Z góry dziękuję
Kasja z Marsa

Napisano: 10 mar 2015, 12:07

tak, przysługuje jej rodzinne na dwójkę dzieci, teraz stanowią "rodzinę"
Zyta123

Napisano: 10 mar 2015, 13:40

ale nie masz zasadzonych alimentów na to dziecko od ojca jak chcesz przyznać zasiłek rodzinny :|
Olala :|

Napisano: 10 mar 2015, 14:33

Olala :| pisze:ale nie masz zasadzonych alimentów na to dziecko od ojca jak chcesz przyznać zasiłek rodzinny :|
A z czego ma wynikać taki obowiązek w odniesieniu do osób innych niż samotnie wychowujące?
Myślę, że tak ponieważ na chwilę obecną nie jest już raczej samotnie wychowująca matką??
Masz oczywiście rację.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 15:22

Dzięki :) i miłego
kasja z Marsa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]