czy przyznaje ZR od czerwca ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 cze 2016, 11:08

witam
babeczka nie miała do tej pory ZR bo dochód jej przekraczał
w dniu 11 czerwca utraciła zatrudnienia i od 20 czerwca a prawo do zasiłku dla bezrobot.
czy przyznaje jej rodzinne od czerwca czy od lipca ? jak to było z tym przepisem
toskaa

Napisano: 22 cze 2016, 11:13

przyznajesz zr od lipca,

następnie doliczasz dochód uzyskany z zasiłku dla bezrobotnych z miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 11:37

jeszce cos chciałam sie spytac
jak np. ustalam ZR i rodzinka ma dochód 600 zł/os czyli nie przekracza kryterium i w dodatku pani xx utraciła zatrudnienie w dniu np. 11 czerwca to w dniu ustalania prawa do ZR np. dzis dochodu z zatrudnienia nie wuzgledniam tylko np. ze stypendium które takze dzieci miały i normalnie przyznaje ZR od czerwca

natomiast w sytuacji tej opisywanej powyzej to pani podjeła prace dokładnie 1 kwietnia i utraciła 11 czerwca br.
czy zeby ustalic czy dochód jej przekraczał musi wziac zasw. od pracodawcy ? skoro w dniu ustalania prawa do ZR utrraciła dochód ? nie moge tego zrozumiec
toskaa

Napisano: 22 cze 2016, 12:27

tak w opisanej przez Ciebie sytuacji nie uwzględniasz dochodu tej kobiety, wliczasz natomiast stypendia

dochód uzyskany który nie jest uzyskiwany nie jest wliczany. Dlatego nie musisz brać zaświadczeń od jej byłego już przecież pracodawcy. Możesz mieć w dokumentach umowę i świadectwo pracy lub oświadczenie osoby że nie osiąga już dochodów
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 12:46

DOBRA ok juz cos mi sie w mózgu rozjansiło

ale wracajac do mojego pierwszego pytania
czyli ta moja pani która wczesniej nie ubiegała sie o ZR bo wiedziała ze przekracza ( zarabiała ok 2 tys |+ alimnety na 2 osoby ona i dziecko )

miala umowe od 1 kwietnia do 11 czerwca to mimo utraty dochodu choc go nie licze to ZR przysługuje jej dopiero od lipca br ? tak upewniam sie !!!

p/s. pewnie juz tracisz na mnie cierpliwosc ogolnie madra ze mnie baba ale cos zbłądziłam ;-(
toskaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x