czy rejestrujecie swoje notatki służbowe? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 14:59

jak w tytule. notatka istotna. ale czy ją rejestrować czy po prostu włożyć do akt?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 30 kwie 2021, 7:26

Nie wiem skąd ten pomysł. Notatkę oznaczam numerem sprawy i wpinam do akt. Nie rejestruje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 kwie 2021, 11:02

Zapytam i proszę o odpowiedź.
Czy w sytuacji, gdy opiekun zgłasza telefonicznie zgon podopiecznego pracownik OPS powinien zrobić z tej rozmowy notatkę i załączyć ją do akt ? Parę dni później organ dostał odpis aktu zgonu.
I drugie pytanie, parę tygodni później, gdy organ dokonał wypłaty SZO temu opiekunowi, który już faktycznie nie sprawował opieki i który zgłosił ten fakt podjęcia kwoty SZO i zapytał w rozmowie telefonicznej co ma z tymi pieniędzmi zrobić i uzyskał odpowiedź, że ma czekać, to czy pracownik też miał obowiązek zrobić z tej rozmowy notatkę i załączył do akt ?
I teraz trzecie pytanie, minął ponad rok czasu i organ nie kontaktował się z byłym już opiekunem i byłym beneficjentem SZO, czy w takiej sytuacji organ może żądać zwrotu NPŚ od kogoś, kto z tym organem nie ma żadnego związku od ponad roku czasu ?
Proszę także o wskazanie przepisów, które wyjaśniają opisaną wyżej sytuację i rozwieją wątpliwości co do zwrotu NPŚ (oczywiście w sytuacji, jeśli organ potrafi udowodnić, że wypłacone SZO jest NPŚ)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 16 cze 2021, 15:31

ja bym z tych rozmów telefonicznych robiła notatki. zawsze to dowód. jeżeli organ dostał akt zgonu to nie bardzo rozumiem czemu pozniej zostały wypłacone świadczenia jeszcze? błąd pracownika, tak?
w takim razie nadal są to nienależnie pobrane świadczenia, tylko w przypadku błędu pracownika, zrobiłabym bez odsetek.
cZemu przez rok nikt tego nie ruszał? nagle została uchylona decyzja i nikt nie zajął się NPŚ? dziwne....
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 17 cze 2021, 8:45

Ja nie rejestruję notatek.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 17 cze 2021, 10:01

Notatka nie ma żadnej mocy prawnej. Zasadne jet posługiwanie się ADNOTACJĄ URZĘDOWĄ, zgodnie z art. 72 KPA
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x