czy są pracownicy socjalni, którzy zarabiają pow. 3000 netto - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 wrz 2018, 16:52

Zamierzam odejść z pracy, zarabiam obecnie 2200 zł netto. Oczywiście szefowie są w szoku jak można dobrowolnie zrezygnować z takiej pensji :shock: :shock: :shock: Proponują podwyżkę w zamian za to ze zostanę. Czy jak zaśpiewam 3000 zł netto to się nie wygłupię? Bo to ostatecznie by mnie zatrzymało? Jakie macie zarobki, bym mogła sie zorientować się czy nie przegięłam. Nadmienię ze mam 15 lat stażu w ps i 5 u prywaciarza
ecomet3
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 18:59
Zajmuję się: aaa

Napisano: 22 wrz 2018, 20:51

Mam trochę więcej do Ciebie, ale to ile kto z nas zarabia zależy od wielu czynników, nie tylko od stażu pracy. Wątpię aby udało Ci się wydębić aż 800zł netto podwyżki, jeśli uda się 200zł netto wydębić, to już będzie cud :( . Zarabiamy mało, za mało, ale w budżetówce są ludzie, którzy zarabiają poniżej 2 tys netto, stąd strajki budżetówki. Możesz poprosić o ile chcesz, pytanie czy dostaniesz, i czy stać ich na to. Jeśli nie dostaniesz tyle ile Cię zadowoli, możesz iść gdzie indziej, tylko też nie wiesz ile dostaniesz w innym miejscu i czy od razu dostaniesz się do pracy, a gdzieś do emerytury trzeba się doczłapać. Powodzenia
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2018, 9:17

Moim zdaniem pensja pracownika socjalnego i innych pracowników OPS powinna zależeć, od wykształcenia. Wielu pracowników posiada tylko wykształcenie średnie + kolegia albo licencjat słabej uczelni. Skandalem jest, że takie osoby w ogóle zostały zatrudnione w pomocy społecznej, gdzie potrzebna jest profesjonalna wiedza, ogłada intelektualna, zdolność do analizy i syntezy, zdolność do spostrzegania związku przyczynowo- skutkowego. W niektórych placówkach dyrektorzy celowo zatrudniali podwładnych bez wykształcenia, bo wiadomo, że czym mniej bystry pracownik, tym zalety zarządzającego jaskrawsze.
ania57
Praktykant
Od: 12 wrz 2018, 16:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 wrz 2018, 10:02

ecomet3 pisze:Proponują podwyżkę w zamian za to ze zostanę. Czy jak zaśpiewam 3000 zł netto to się nie wygłupię?
Przeczytałam to sformułowanie - styl wypowiedzi oraz dane typu:15 lat stażu pracy i 5 lat u prywaciarza i stwierdzam, że poważny, podkreślam poważny pracodawca nie podejmie żadnych mediacji w kwestii wynagrodzenia z pracownikiem o tak zaprezentowanym profilu. Jednocześnie chcę powiedzieć, że całkowicie zgadzam się ze stanowiskiem ania57. Rodzaj i skala aktualnych (nowych)problemów społecznych, typ współczesnego klienta pomocy wymaga zupełnie innej pracy socjalnej...I tutaj mamy przepaść w zakresie: wiedza, wykształcenie etc.
anna kern.

Napisano: 24 wrz 2018, 7:26

ania57 pisze:Moim zdaniem pensja pracownika socjalnego i innych pracowników OPS powinna zależeć, od wykształcenia. Wielu pracowników posiada tylko wykształcenie średnie + kolegia albo licencjat słabej uczelni. Skandalem jest, że takie osoby w ogóle zostały zatrudnione w pomocy społecznej, gdzie potrzebna jest profesjonalna wiedza, ogłada intelektualna, zdolność do analizy i syntezy, zdolność do spostrzegania związku przyczynowo- skutkowego.
Czyli uważasz, że tylko tytuł magistra świadczy o profesjonaliźmie??? Ja mam, jak to nazwałaś pogardliwie, "tylko licencjat" - ale dodatkowo II stopień specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny, specjalizację w organizacji pomocy społecznej, studia podyplomowe, międzynarodowy certyfikat poświadczający moje uprawnienia oraz liczne szkolenia, kursy i certyfikaty poświadczające uczestnictwo w konferencjach, sympozjach naukowych etc. Dodatkowo pracuję w innym mieście jako asystent osoby niepełnosprawnej.
I to według Ciebie się nie liczy, bo mam tylko licencjat, więc jestem marnym pracownikiem...
To nie wykształcenie - nie tytuł magistra - świadczy o byciu profesjonalistą. Znam wielu magistrów, którzy powinny wylecieć z hukiem z roboty za swoje "olewactwo", podejście do klienta i pracę, jak również wielu pracowników socjalnych ze średnim wykształceniem, którzy w swoją pracę wkładają całe serce i posiadają olbrzymią wiedzę i profesjonalizm.

no, ale ...według Ciebie, tylko magistrzy sa coś warci i powinni mieć więcej... gratuluję podejścia...
Optima
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:35

Napisano: 24 wrz 2018, 9:24

Zosia. pisze:
ecomet3 pisze:Proponują podwyżkę w zamian za to ze zostanę. Czy jak zaśpiewam 3000 zł netto to się nie wygłupię?
Przeczytałam to sformułowanie - styl wypowiedzi oraz dane typu:15 lat stażu pracy i 5 lat u prywaciarza i stwierdzam, że poważny, podkreślam poważny pracodawca nie podejmie żadnych mediacji w kwestii wynagrodzenia z pracownikiem o tak zaprezentowanym profilu. Jednocześnie chcę powiedzieć, że całkowicie zgadzam się ze stanowiskiem ania57. Rodzaj i skala aktualnych (nowych)problemów społecznych, typ współczesnego klienta pomocy wymaga zupełnie innej pracy socjalnej...I tutaj mamy przepaść w zakresie: wiedza, wykształcenie etc.
A co jest dziwnego w tym , że ktoś chce powalczyć o swoje? Gdyby wiecej pracowników tak zrobiło, może nie pracowalibyśmy za przysłowiową miskę ryżu. Słownictwo też nie powinno razić bo cóż jest w nim dziwnego? Widze natomiast , ze Zofia reprezentuje typ szefa, który chciałby wycisnąć jak najwięcej dając jak najmniej. I oburza się gdy ktoś śmie poskarżyć się, że zarabia śmieszne pieniądze. Skad wiesz jakim pracownikiem jest założyciel wątku? Szefowie chcą by został, może się ocknęli, że stracą dobrego pracownika? Co niektórym szefom przydałoby się w tych czasach takie ockniecie :lol: :lol: :lol: :lol:
BarbaraB
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 15:17
Zajmuję się: gops

Napisano: 24 wrz 2018, 9:56

Szef: W sprawie premii i podwyżek przyjmuję codziennie w godzinach od 25.00 do 28.00.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 24 wrz 2018, 10:09

ania57 pisze:Moim zdaniem pensja pracownika socjalnego i innych pracowników OPS powinna zależeć, od wykształcenia. Wielu pracowników posiada tylko wykształcenie średnie + kolegia albo licencjat słabej uczelni. Skandalem jest, że takie osoby w ogóle zostały zatrudnione w pomocy społecznej, gdzie potrzebna jest profesjonalna wiedza, ogłada intelektualna, zdolność do analizy i syntezy, zdolność do spostrzegania związku przyczynowo- skutkowego. W niektórych placówkach dyrektorzy celowo zatrudniali podwładnych bez wykształcenia, bo wiadomo, że czym mniej bystry pracownik, tym zalety zarządzającego jaskrawsze.
Zapewniam, że wykształcenie mgr nie gwarantuje cech o których piszesz. A skandalem jest to właśnie, że ktoś kto nie ma niestety nic wspólnego z kompetencjami o których piszesz, okazuje się magisterium.
al.a
Praktykant
Od: 05 lut 2018, 15:19

Napisano: 24 wrz 2018, 14:05

al.a pisze:
ania57 pisze:Moim zdaniem pensja pracownika socjalnego i innych pracowników OPS powinna zależeć, od wykształcenia. Wielu pracowników posiada tylko wykształcenie średnie + kolegia albo licencjat słabej uczelni. Skandalem jest, że takie osoby w ogóle zostały zatrudnione w pomocy społecznej, gdzie potrzebna jest profesjonalna wiedza, ogłada intelektualna, zdolność do analizy i syntezy, zdolność do spostrzegania związku przyczynowo- skutkowego. W niektórych placówkach dyrektorzy celowo zatrudniali podwładnych bez wykształcenia, bo wiadomo, że czym mniej bystry pracownik, tym zalety zarządzającego jaskrawsze.
Oj Ania57... przerost formy nad treścią. Twój wpis niestety świadczy o tym, że tytuł magistra o niczym nie świadczy.
socjal123
Praktykant
Od: 21 mar 2017, 13:36

Napisano: 24 wrz 2018, 15:00

Posiadane tytułu zawodowego w stopniu magistra i znajomość języka obcego jest w dzisiejszych realiach obligatoryjne, jeśli chce się w miarę poprawnie funkcjonować.To po pierwsze.Po drugie - oznacza to, że w pracy z drugim człowiekiem, czyli na zasobach stanowi to swoiste minimum. Zgodzić się wypada, że wykształcenie wyższe nie zawsze świadczy o profesjonaliźmie, ale wykształcenie poniżej każe sądzić, że pracujemy w większości nie w opraciu o wiedzę lecz intuicyjnie. Można i tak, ale na dłuższą metę działa to niestety In minus firmy, pomagającego etc.
dziękuję
anna kern.

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x