czy się należy DS szkoła dla dorosłych - Dobry Start (300+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 lip 2019, 20:02

23 latek uczęszcza do szkoły dla dorosłych, czy musi okazać się orzeczeniem o niepełnosprawności? czy wystarczy sam fakt, że się uczy w tej szkole?Proszę o pomoc i wyjaśnienie
monika pyta
Praktykant
Od: 19 gru 2016, 19:47
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/KDR/

Napisano: 31 lip 2019, 7:42

w tym wypadku musi być orzeczenie, ponieważ dobry start przysługuje do 20. roku życia, tylko orzeczenie wydłuża do 24. roku życia - z tym, że lekki stopień niepełnosprawności sprawy nie załatwia
babajaga
Referent
Od: 06 kwie 2017, 8:33
Zajmuję się: niemal wszystko, jak to bywa w małych OPS

Napisano: 01 sie 2019, 9:45

Witam, nie chcę zaczynać już nowego posta więc podepnę się z pytaniem. Czy należy się pani 300+ na córkę, która ukończyła 20 lat teraz w kwietniu (czyli rocznikowo spełnia kryterium wieku) i będzie teraz uczęszczała do zawodowego studium medycznego 2 - letnie. Według mnie jest to szkoła policealna, z tym, że są różne "typy" studium, jedne kształcenia ogólnego inne nastawione na naukę jednego konkretnego zawodu. Czy to ma znaczenie, czy wg tych zmian tak czy inaczej się pani należy na to dziecko? Ktoś miał już taki przypadek, albo mówili coś na jakimś szkoleniu?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 02 sie 2019, 9:27

katy188 pisze:Witam, nie chcę zaczynać już nowego posta więc podepnę się z pytaniem. Czy należy się pani 300+ na córkę, która ukończyła 20 lat teraz w kwietniu (czyli rocznikowo spełnia kryterium wieku) i będzie teraz uczęszczała do zawodowego studium medycznego 2 - letnie. Według mnie jest to szkoła policealna, z tym, że są różne "typy" studium, jedne kształcenia ogólnego inne nastawione na naukę jednego konkretnego zawodu. Czy to ma znaczenie, czy wg tych zmian tak czy inaczej się pani należy na to dziecko? Ktoś miał już taki przypadek, albo mówili coś na jakimś szkoleniu?
Musisz ustalić status szkoły. Zawsze do danej placówki możesz wystąpić z zapytaniem czy są szkołą policealną o okresie kształcenia nie dłuższym niż 2,5 roku w rozumieniu ustawy prawo oświatowe.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x