Czy słusznie pobieram świadczenie pielęgnacyjne? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 paź 2014, 10:16

Dzień dobry. Korzystam z pomocy OPS od 2 lat. Pobieram świadczenie pielęgnacyjne z tyt. rezygnacji z pracy na rzecz opieki nad chorą, niepełnosprawną siostrą. Mam gospodarstwo rolne, jestem ubezpieczona w KRUS. W maju tego roku przyznano mi to świadczenie bezterminowo, przysługiwało rolnikom. W lipcu KRUS napisał swoje oświadczenie nt. ''rolników ubiegających się oświadczenie pielęgnacyjne'' w którym płacenie KRUS i pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego wyklucza się wzajemnie. Dostępne pod linkiem: https://www.krus.gov.pl/komunikaty/dokum ... ku-opieku/. Bardzo proszę o odpowiedź: czy nowe przepisy tyczą się również mnie? Czy działają one wstecz? Czy jeżeli miałam przyznane świadczenie dużo wcześniej to nie muszę się o to martwić? Co muszę zrobić w takiej sytuacji?
karola91256

Napisano: 14 paź 2014, 11:43

musisz pamiętać aby o każdej zmianie w swojej sytuacji informować organy, które przyznały Ci jakiekolwiek uprawnienia/świadczenia - zazwyczaj takie pouczenie znajduje się w decyzjach wydanych przez te organy,

np. jeśli w KRUSIE byłaś od dawien dawna, a świadczenie pielęgnacyjne uzyskałaś później, to zmiany zgłaszasz w Krusie, bo oni sprawdzą czy Twoja nowa sytuacja ma wpływ na świadczenia uzyskiwane od nich.....

jeśli pobierasz np. świadczenia rodzinne i w trakcie coś się u Ciebie w rodzinie zmieni (np. liczba osób w rodzinie, stracisz dochód lub uzyskasz nowy, zmieni się sytuacja zdrowotna - np. uzyskasz orzeczenie o niepełnosprawności, ktoś z rodziny wyjedzie w celach nauki, zarobkowych za granice itp, itd.) powinnaś poinformować organ który wydał decyzję o przyznaniu świadczeń rodzinnych aby mogli zweryfikować Twoje uprawnienie na bieżąco (zazwyczaj unika się wtedy zwracania nienależnie pobranych zasiłków)
biedra2

Napisano: 14 paź 2014, 11:53

Ale moja sytuacja się nie zmieniła, tylko PRZEPISY...
karola91256

Napisano: 14 paź 2014, 12:06

Z KRUSU nie pobieram żadnych świadczeń, jedynie płacę im składki. W mojej sytuacji rodzinnej, osobistej, majątkowej nic się nie zmieniło. Wszystkie dokumenty wymagane do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego ma GOPS. Wszystkie są aktualne, wśród nich jest zaświadczenie z KRUS.
karola91256

Napisano: 14 paź 2014, 14:05

Bardzo proszę o komentarz..Czy Państwo w OPSach zabieracie prawo do św.piel. takim osób, które je dużo wcześniej nabyły?Jak do nich podchodzicie?
karola91256

Napisano: 14 paź 2014, 14:11

Dodam jeszcze, że chcę opłacać krus - bo nie będę miała w przyszłości emerytury, jednocześnie nie mogę iść do pracy bo siostra wymaga całodobowej opieki i świadczenie pielęgnacyjne jest jedynym moim własnym dochodem.
karola91256

Napisano: 14 paź 2014, 16:31

Świadczenie należy Ci się.
aaa1

Napisano: 14 paź 2014, 18:58

Od maja tego roku żeby rolnik mógł uzyskać prawo do świadczenia pielęgnacyjnego musi zaprzestać prowadzenia gospodarstwa rolnego i pracy nim, co potwierdza stosownym oświadczeniem. I tych właśnie oświadczeń czepiło się KRUS, bo stoją na stanowisku, że jeżeli rolnik podpisał takie oświadczenie to nie może korzystać z ubezpieczenia w KRUS bo ono przysługuje tylko czynnym rolnikom. Chcą by rolnik się od nich wyrejestrował i zgłosił się do OPS po objęcie o ubezpieczenie w ZUS. Jeżeli nikt w maju nie wymagał od Ciebie takiego oświadczenia i go nie pisałaś to KRUS nie ma podstaw do wyrejestrowania Cię.
Gość

Napisano: 15 paź 2014, 11:20

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
karola91256

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x