Czy to są nienależnie pobrane świadczenia? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 paź 2017, 9:00

Pani bierze SZO. Wypłata idzie 25-go. Matka tej pani umiera 28-go. Czy za okres 29-30 września orzekam o nienależnie pobranych?
Zgodnie z definicją NPŚ jest tylko wtedy, gdy świadomie nie poinformowała organu o czymś co miało wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych. Tu żadnej winy nie było.
Decyzji o nienależnie pobranych raczej nie powinnam wydawać, bo jak wejdzie mi kontrola to mi każą wysłać do stwierdzenia nieważności.
Jak wy robicie? Piszecie tylko jakieś wezwanie/pismo, żeby oddała za te dwa dni?
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 02 paź 2017, 9:21

Uchylić/wygasić na bieżąco i do szafy. Żadnych NP tu nie ma.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 paź 2017, 8:11

Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;

ja żądam zwrotu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 8:39

ewalu pisze: wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa
Tu żadne okoliczności powodujące ustanie prawa nie zaistniały przed wypłatą więc ten punkt nijak nie znajduje zastosowania ;) Orzecznictwa na kopy - jak osoba nie mogła zawiadomić o "okolicznościach" przed wypłatą to NP nie ma.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 paź 2017, 8:44

a skąd wziąłeś, że przed wypłatą
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 8:51

No jak to skąd? Wykładnia językowa - wypłacone pomimo zaistnienia czyli wypłata musi nastąpić po okoliczności.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 paź 2017, 9:37

no ja robię tak jak napisałam .. w 2016 roku miałam kontrolę z samych opiekuńczych, w których dużo mam takich żądań i wszystko ok bez zastrezżeń
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 9:55

My też bez zastrzeżeń mimo, że nie robimy :D A lepiej mieć mniej roboty niż więcej :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 paź 2017, 10:00

Ja tutaj też żadnych nienależnie pobranych nie widzę
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2017, 10:21

Tom. pisze:My też bez zastrzeżeń mimo, że nie robimy :D A lepiej mieć mniej roboty niż więcej :lol:
NO TO TO FAKT ;) :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x