Osoba złożyła wniosek na 500+ mówiąc że od 2016 r. przebywa na emeryturze wojskowej gdy sprawdziłam go w ZUS okazuje się że owszem teraz jest na emeryturze ale przez rok pobierał uposażenie po zwolnieniu ze służby i teraz siedzę i szukam czy to w ogóle podlega utracie bo nigdzie nie mogę znaleźć takiego zapisu. Pomocy
a to uposazenie bylo dochodem opodatkowanym na podstawie tych art. co sa wymienione w art. 3 pkt 1 a ustawy o swiadczeniach rodzinych ? bo na przyklad takie uposazenie dla policjantow w ogole nie stanowi dochodu do swiadczen rodzinnych
Tak. Strona rozliczyła się z tego dochodu w US i na to posiadam dokumenty i dlatego nie za bardzo wiem co z tym zrobić bo nie wiem czy liczyć to uposażenie i dodatkowo dochód uzyskany z emerytury czy jak to zrobić żeby było prawidłowo.
no skoro byl to dochod osiagniety na podstawie art.27 albo 30b,c,e, f ustawy o podatku to nie ma wyjscia:) byl dochodem, a skoro nie ma go w definicji dochodu uzyskanego i utraconego to nalezy go brac pod uwage i dzielic przez 12 (jak kazdy inny dochod osiagniety w roku bazowym, ktory jednoczesnie nie jest dochodem utraconym i uzyskanym)... rozumiem,ze sciagajac dochody pana z empatii ten dochod tez tam jest
A co w przypadku kiedy dostał takie uposażenie 01.08.2016r? Liczyć to jako uzyskanie dochodu w roku bazowym i podzielić na 5 miesięcy. A na podstawie świadectwa służby utracić dochód za 7 miesięcy?
Uposażenie pobierał w związku ze służbą wojskową którą odbywał na podstawie kontraktu wojskowego więc należy to traktować jako zatrudnienie i skoro ma emeryturę to tamto należy utracić
Pan nie odbywał służby wojskowej na podstawie kontraktu tylko miał zawodową służbę wojskową stałą. A uposażenie wypłaciło mu Wojskowe Biuro Emerytalne już po zwolnieniu go z zawodowej służby wojskowej. Organ który wypłacił uposażenie jest ten sam z którego Pan nadal otrzymuje emeryturę. Czy w takiej sytuacji na pewno mogę to utracić?