czy w tym przypadku można zastosować art. 11 pkt. 1 (łączna kwota alimentów) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 sie 2023, 10:47

Pani złożyła wniosek na fundusz alimentacyjny na 2 dzieci, w wyroku widnieje taki zapis: zasądza od pozwanego .... na rzecz jego żony .... tytułem zaspokojenia potrzeb rodziny kwotę ... płatne do rąk uprawnionej (tu żona wymieniona).
Zaświadczenie od komornika też jest wystawione tylko na tą żonę.
(zarówno w wyroku jak i w zaświadczeniu od komornika niema słowa o dzieciach, nigdzie nie są wymienieni)

Pani twierdzi że należy jej się fundusz alimentacyjny na podstawie art. 11 ust. 1 naszej ustawy....

Art. 11. Przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego i ich wysokości:
w razie ustalenia łącznej kwoty alimentów dla kilku osób uprawnionych za kwotę alimentów przysługujących jednej osobie uważa się część łącznej kwoty proporcjonalną do liczby osób, dla których ustalono alimenty;
Jolanta12
Praktykant
Od: 27 wrz 2018, 8:38
Zajmuję się: FA/ ŚR/ STYPENDIUM SZKOLNE

Napisano: 17 sie 2023, 13:54

nie ma zasądzonych alimentów na dzieci - nie należy się fundusz
młoda

Napisano: 18 sie 2023, 14:13

dałam w takim przypadku odmowę Pani sieodwołała i SKO dało do ponownego rozpatrzenia uznając ze na taki wyrok się należy i należy zastosować art. 11 pkt 1. Po konsultacji z prawnikiem przyznałam.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2023, 14:17

dodam jeszcze ze ja miałam w wyroku " przyczyniania się do zaspokojenia potrzeb rodziny"
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x