Czy warto emigrować z Polski?

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
~ON

Czy warto emigrować z Polski?

Post autor: ~ON »

Hej, mam pytanie do osób które kiedyś wyjechały z Polski, tych co planują emigrację albo wrócili z niej. Niestety marne zarobki oraz brak perspektyw skłania mnie coraz bardziej ku emigracji. Co o tym sadzicie? Jakie macie doświadczenia z tym związane? Za każda opinie będę wdzięczny :)
~ON

Re: Czy warto emigrować z Polski?

Tutaj wstawiam lind do ciekawego artykułu jesli ktoś z was ma cos ciekawego tez wklejcie:)
https://powrotnik.eu/index.php/historia-pewnego-powrotu/
~Adam

Post autor: ~Adam »

Warto. Jeśli znasz język i jesteś odważny to nie ma na co czekać. Trzeba się jednak przygotować na to że na zachodzie też sie wymaga. Czasem nawet bardziej niż w Polsce. Ale też lepiej płacą niż w Polsce.

Praktycznie już wszyscy moi znajomi pracują na zachodzie. I nikt nie planuje powrotu.
~dluznik

Post autor: ~dluznik »

Czemu na zachód ?
Ja polecam Norwegie - jezyka znać nie trzeba - wystarczy angielski, w budowlance to i polski wystarczy (w sklepie budowalnym wszystko opisane po norwesku angielsku i polsku)

U urzedzie pracy w oslo tez pracują polki więc wszystkie formalnosci tez się załatwi bez znajomości języka.

Jedyny problem to wysokie ceny alkoholu - ale tez i polski alkohol przemycany jest tam na potęgę i łatwo dostępny.

Podatek telewizyjny ten co tusku obiecal zniesc, co i tak go nikt nie płaci ale mają go podnieść w Nor jest sciągany dokładniej a wynosi w przeliczeniu na nasze cos kolo 800 zl ;(

Czemu wróciłem więc wróciłem ? Też sie kurna zastanawiam...
W swoim zyciu mieszkałem we Wrocławiu, potem Gdańsku, troche w Oslo, zwiedziłem całą Europę a i tak za kazdym razem do wracam do najbrzydszego miasta z paskudnym pałacem kultury i nauki widocznym z kazdego miejsca ;(
~ON

No własnie - gro moich znajomych tez siedzi za granicą. Przede wszystkim kasa ale tez inna mentalnośc ludzi i brak takiego ucisku fiskalnego i urzedniczego (US) jak w PL a jak się jest pracownikiem to traktyują Cie jak człowieka (oczywiscie sa wyjatki) a nie robota z pampersem
Moze jeszcze ktos inny sie wypowie?
~betta

Post autor: ~betta »

Jakiś czas temu miałam możliwość wyjazdu na stałe do Kanady. Nie zdecydowałam się, bo zawsze chciałam i nadal chcę mieszkać w Polsce. Moja rodzina, która tam wyjechała mieszka, pracuje i dobrze sobie radzi. Ale bardzo tęsknią. Kuzynka sobie na początku tłumaczyła, że robi to dla dzieci, że jak się usamodzielnią wróci, że jeszcze to, jeszcze tamto... nadal tam jest. W Polsce zmarli tymczasem jej rodzice, posprzedawała mieszkanie i dom, teraz nie ma do czego wracać. Nie jest szczęśliwa, oderwała się od swoich korzeni, nowych jeszcze nie ma. Myślę, że dużo zależy od wrażliwości osoby. Niektórzy pojadą i dobrze się czują, inni tęsknią i żałują, ale często nie mają odwrotu. Nie zawsze pieniądz i wygodne życie zastąpią, no właśnie, co? Jak określić ten rodzaj przywiązania, który każe myśleć \"tu jest moje miejsce\".
~ON

No własnie - z jednej strony kiedy się nie ma naprawde dobrej pracy w Polsce to może byc cieżko. Nie ukrywam że z mojego doświadczenia ceny wielu towarów i usług w PL są wyższe niz na zachodzie a wiedomo jak z zarobkami.
Z drugiej strony kwestia rodziny i korzeni.
Trudny wybór.
W sumie nie wiadomo co robić do końca bo w Polsce raczej w najblizszych latach sie nie poprawi a moim zdaniem to dopiero poczatek kryzysu u nas:(
~betta

Trudny wybór.
Ale skoro się zastanawiasz, myślę, że brak Ci gotowości. Więc najprawdopodobniej będziesz sobie wyrzucać, że decyzja była pochopna, koniunkturalna. Nie jedź :) Zobaczysz, nie będziesz żałować. Nie samą pracą człowiek żyje, że sparafrazuję znane skądinąd słowa ;) Polska jest fajna.
~ON

Betto ja wiem że jest fajna tylko co zrobić jak się ma 30 lat i ani własnego mieszkania ani widoków na nie tylko zycie od 1 do 1szego? :)
Czasem człowiek ma juz tak tego dość że nie spi po nocach. Ja nie chcę milionów - chce po prostu spac spokojnie bez strachu za co kupie buty jak się rozwalą. Myśle ze to dylemat wielu ludzi w moim wieku.
~betta

To temat na dłuższą rozmowę :)
ODPOWIEDZ