czy warunek? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 18 lip 2014, 8:54

sorki ale ja w pierwszej kolejności stosuję art. 5 ust. 1 - 3 i art. 24 ust. 2
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2014, 10:40

Witam
A ja bym zapytała klientkę czego oczekuje i kierowała się dobrem klienta. Jeśli klientka chce skorzystać z utraty i mieć prawo do świadczeń rodzinnych od lipca tak by teraz nie wykorzystywać art. 5 ust. 3, tak by w razie potrzeby można z tego skorzystać w kolejnym okresie zasiłkowym - jej wola. Ale napewno poinformowałabym osobę o możliwości nabycia prawa do świadczeń rodzinnych od miesiąca czerwca z wykorzystaniem art. 5 ust 3 i poprost dać stronie prawo wyboru. Nie widzę nigdzie w ustawie który przepis ma pierszeństwo w takim przypadku, a więc zakładam że jest dowolność.
szamanka

Napisano: 18 lip 2014, 10:47

Kobieta składa wniosek w czerwcu i w dniu składanie tego wniosku wykazuje utratę dochodu. Mam udać, że tej utraty nie ma, nie stosować przepisów dot. utraty i przyznać za czerwiec? Jaka dowolność??? Gdyby złożyła wniosek w czerwcu bez wykazywania utraty, a dopiero w lipcu złożyła wniosek na dodatek i tym samym wykazała utratę dopiero w lipcu, wtedy miałaby zasiłek za czerwiec.
pracownikSR

Napisano: 18 lip 2014, 11:02

Proszę nie irytuj się :)
Myślę że taka dowolność, że to klientka składa Ci wniosek a ty zgodnie z KPA masz go rzetelnie rozpatrzeć mając na uwadze przepisy ale i dobro klietki. Ja stoję na stanowisku że należy stronie przedstawić wszelkie możliwości złożenia wniosku i tym samym dać stronie możliwość wyboru formy wnioskowania o świadczenie. W przypadku odmowy świadczenia na czerwiec i tak należy stronę pisemnie poinformować o roztrzygnięciu tak by mogła wypowiedzieć się w sprawie. Myślę że poinformowanie strony w chwili składania wniosku o prawach jakie daje ustawa o świadczeniach rodzinnych znacznie skróci czas rozptrzenia sprawy i zostanie wyczerpany art. 9 KPA :)
szamanka

Napisano: 18 lip 2014, 11:07

Czy pracowanie zgodnie z przepisami prawa jest irytacją? Poza tym jak można to zawsze robię decyzję na korzyść strony, doradzam co można zrobić ale wszystko w granicach prawa.
pracownikSR

Napisano: 18 lip 2014, 11:15

OK. I czy uważasz że nie można w tym przypadku ustalić ze stroną toku rozpatrzenia sprawy i zastosować rozwiązania dla strony jak najbardziej korzystnego? Czy jeśli strona chciałaby skorzystać z przekroczenia i mieć prawo do świadczeń rodzinnych od czerwca wydalbyś decyzję odmowna na czerwiec?
szamanka

Napisano: 18 lip 2014, 11:21

A tak jeszcze zastanawiam się nad tym jak klinka może zasygnalizować we wniosku że chce skorzytać z przekroczenia? Uzysk czy utratę ma obowiązek wpisać zawsze bo tak skonstuowany jest wniosek , ale gdzie można zaznaczyć że che się skorzystać z przekroczenia ......... Myślę że jest to zadania pracownika przykmującego wniosek
szamanka

Napisano: 18 lip 2014, 13:39

szamanka pisze:OK. I czy uważasz że nie można w tym przypadku ustalić ze stroną toku rozpatrzenia sprawy i zastosować rozwiązania dla strony jak najbardziej korzystnego? Czy jeśli strona chciałaby skorzystać z przekroczenia i mieć prawo do świadczeń rodzinnych od czerwca wydalbyś decyzję odmowna na czerwiec?
Gdyby osoba w dniu składania wniosku wykazała utratę dochodu to nie robiłabym żadnej odmowy na czerwiec tylko po prostu przyznałabym od lipca i w uzasadnieniu wyjaśniła dlaczego (zastosowanie przepisów dot. utraty).
pracownikSR

Napisano: 18 lip 2014, 14:32

Utratę musi wykazać bo tego wymaga wniosek ale jednocześnie chce na czerwiec skorzystać z przekroczenia - nie może ?
szamanka

Napisano: 21 lip 2014, 10:57

to jest niepotrzebne komplikowanie sprawy, ty bardziej, że jak z tego opisu wynika, to czy z utratą czy bez i tak trzeba zastosować warunek. Jeśli kwalifikuje się w czerwcu daj od czerwca, a jak musiałeś według swojej oceny przyznać od lipca, to trzeba było kazać jej przyjść w lipcu, bo teraz to się tak zagmatwasz, że w razie odwołania to trafiony zatopiony i to nie będzie klientka.
karolcia1

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x