Czy Waszym zdaniem w takiej sytuacji czynsz też jest jej wydatkiem? Zerknijcie proszę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 cze 2023, 12:32

Proszę pomóżcie mi i podpowiedzcie jak u Was się robi. Wypłacamy dodatek zarządcy w większej wysokości niż jest ustalony czynsz. Kobieta składa wniosek i teraz ona nie ma potwierdzenia, że opłaca czynsz (nie ma dowodu wpłaty), ponieważ nie robi tego bo OPS poprzez przekazanie ryczałtu z DM opłaca cała kwotę czynszu. Mam pismo od zarządcy budynku, że nie występują zaległości w opłatach.
Czy Waszym zdaniem w takiej sytuacji czynsz też jest jej wydatkiem? mimo że nie ma dowodu wpłaty?
m@lpa
Praktykant
Od: 30 sty 2020, 15:43
Zajmuję się: SR/ŚW/FA

Napisano: 20 cze 2023, 12:51

m@lpa pisze:
20 cze 2023, 12:32
Proszę pomóżcie mi i podpowiedzcie jak u Was się robi. Wypłacamy dodatek zarządcy w większej wysokości niż jest ustalony czynsz. Kobieta składa wniosek i teraz ona nie ma potwierdzenia, że opłaca czynsz (nie ma dowodu wpłaty), ponieważ nie robi tego bo OPS poprzez przekazanie ryczałtu z DM opłaca cała kwotę czynszu. Mam pismo od zarządcy budynku, że nie występują zaległości w opłatach.
Czy Waszym zdaniem w takiej sytuacji czynsz też jest jej wydatkiem? mimo że nie ma dowodu wpłaty?
ja nie wymagam potwierdzeń wpłaty...zarządca potwierdza na wniosku wysokość wydatków, a....
art 8 ust 3.
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 cze 2023, 14:05

Dodatek mieszkaniowy w załażeniu ma na celu pomoc w poniesieniu wydatków na utrzymanie lokalu.
W myśl tego założenia do wydatków przyjmujemy wszystko co jest wliczane jako wydatek bez znaczenia czy rachunek faktura itp jest opłacona. A więc jeśli zarządca domu przedstawia takie obciążenie lokatora to już nie powinno cię obchodzić czy w momencie składania wniosku lokator poniósł ten wydatek. Oczywiście gdy przyznasz dodatek to już interesuje cię czy wydatki na lokal regulowane są na bieżąco - a takie potwierdzenie przecież od zarządcy masz.
Oj i po co szukać dziury w całym ? :roll:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x