Czy wliczać do dochodu alimenty zaległe wyegzekwowane w roku bazowym ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 14 lut 2022, 8:25

Kobieta ma zasądzone alimenty na dziecko a egzekucje prowadzi komornik. Zgodnie z wyrokiem za 2020 r. kobieta powinna otrzymać łącznie 24000,00 zł gdzie komornik wyegzekwował ponad 30000,00 zł, czyli alimenty bieżące + zaległości. Czy licząc jej dochód uwzględniać wszystko co komornik wyegzekwował za 2020 r. czy tylko do wysokości z wyroku - bieżące alimenty bez zaległości ? Gdzieś mi świtało, że orzecznictwo jest różne więc zadałem pytanie do lexa. Dostałem odpowiedź żeby liczyć wszystko ale w uzasadnieniu przywołali również wyrok I OSK 3225/19, który mówi:
"Zatem kwota wyegzekwowanych zaległych alimentów za poprzednie lata nie może być w całości doliczona do dochodu w roku, w którym zostały one wyegzekwowane. Przy ustalaniu dochodu może być uwzględniona tylko ta część alimentów, która - zgodnie z tytułem wykonawczym - przypada na dany rok.".
Co byście zrobili ? Może mieliście takie sprawy w SKO ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 lut 2022, 9:38

Ja bym liczyła całość wyegzekwowanych alimentów.
Biorąc pod uwagę odwrotną sytuację ... jak egzekucja jest w części skuteczna albo nieskuteczna - bierzemy kwotę wyegzekwowaną albo zero.... więc dla mnie kwota wyegzekwowana- w całości jest dochodem z tytułu alimentów.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x