czy wliczamy do dochodu z MGOPS? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lip 2021, 10:10

czy wliczamy do dochodu dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej ???
zasiłek rodzinny - nie
świadczenie wychowawcze - nie
świadczenie rodzicielskie - tak

Dobrze myślę?
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 16 lip 2021, 10:33

Dodatek z tytułu wielodzietności jest dodatkiem przy zasiłku rodzinnym jeżeli w rodzinie wychowuje się trójka dzieci lub więcej. Wydaje mi się, że będzie traktowany na równi z zasiłkiem rodzinnym. Ale jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
Zastanawiam się też nad dodatkiem z tytułu kształcenia i rehabilitacji przy zasiłku rodzinnym oraz dodatkiem z tytułu dojazdów do szkoły poza miejsce zamieszkania. JEżeli ktoś jest pewien czy tak czy nie to proszę o informację.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 16 lip 2021, 11:03

Knapa pisze:
16 lip 2021, 10:10
czy wliczamy do dochodu dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej ??? nie
zasiłek rodzinny - nie
świadczenie wychowawcze - nie
świadczenie rodzicielskie - nie

Dobrze myślę? To dochód = 0 zł.
znalazłam taki wykaz : może się komuś przyda :)

Do dochodu nie są wliczane w szczególności:

• zasiłek rodzinny wraz z dodatkami z tytułu urodzenia dziecka, opieki nad dzieckiem
w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, samotnego wychowywania dziecka,
wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej, kształcenia i rehabilitacji dziecka
niepełnosprawnego, rozpoczęcia roku szkolnego; podjęcia przez dziecko nauki w szkole
poza miejscem zamieszkania,
• świadczenia opiekuńcze (zasiłek pielęgnacyjny, świadczenie pielęgnacyjne, specjalny
zasiłek opiekuńczy, dodatek opiekuńczy),
• świadczenie wychowawcze (500+),
• jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka,
• świadczenia z pomocy społecznej - zasiłki stałe, zasiłki celowe, zasiłki okresowe, pomoc
pieniężna na usamodzielnienie oraz na kontynuowanie nauki, świadczenia na pokrycie
kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczej,
• dodatek mieszkaniowy,
• dodatek energetyczny,
• dodatek dla sieroty zupełnej,
• dodatek pielęgnacyjny,
• świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji,
• dodatkowe roczne świadczenie pieniężne dla emerytów i rencistów – tzw. trzynastka,
• nieopodatkowana pomoc rodziny i tzw. prace dorywcze.

Od wyliczonego dochodu członków gospodarstwa domowego odejmuje się alimenty świadczone
na rzecz innych osób (spoza gospodarstwa domowego wnioskodawcy).
01-07-2021
Knapa
Starszy referent

Napisano: 16 lip 2021, 11:37

Dziękuję Knapa za katalog. Ale zwrócę uwagę na świadczenie rodzicielskie. To jest świadczenie, które się wlicza na 100%. Jest wymienione w katalogu w dochodzie nieopodatkowanym w świadczeniach rodzinnych nad zasiłkiem macierzyńskim.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 16 lip 2021, 11:40

Klara27 pisze:
16 lip 2021, 11:37
Dziękuję Knapa za katalog. Ale zwrócę uwagę na świadczenie rodzicielskie. To jest świadczenie, które się wlicza na 100%. Jest wymienione w katalogu w dochodzie nieopodatkowanym w świadczeniach rodzinnych nad zasiłkiem macierzyńskim.
ok - dziękuję
Knapa
Starszy referent

Napisano: 10 mar 2025, 12:15

babcia jest rodziną zastępczą dla wnuka i pobiera z tytułu niepełnosprawności wnuka świadczenie pielęgnacyjne czy to świadczenie jest dochodem babci która ubiega się o zasiłek celowy.
ewa1234
Stażysta
Od: 16 paź 2017, 11:35
Zajmuję się: księgowość15

Napisano: 10 mar 2025, 14:07

Klara27 pisze:
16 lip 2021, 10:33
Dodatek z tytułu wielodzietności jest dodatkiem przy zasiłku rodzinnym jeżeli w rodzinie wychowuje się trójka dzieci lub więcej. Wydaje mi się, że będzie traktowany na równi z zasiłkiem rodzinnym. Ale jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
Zastanawiam się też nad dodatkiem z tytułu kształcenia i rehabilitacji przy zasiłku rodzinnym oraz dodatkiem z tytułu dojazdów do szkoły poza miejsce zamieszkania. JEżeli ktoś jest pewien czy tak czy nie to proszę o informację.
NIE
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x