czy wniosek na becik można złożyć 2 razy ?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
madzix
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

czy wniosek na becik można złożyć 2 razy ?

Post autor: madzix »

Pani teraz przekracza dochód z 2017 r. - decyzja odmowna, ale z PITu wynika, że dochodem za 2018 rok kwalifikuje się, czy może w listopadzie 2019 r. złożyć ponownie wniosek ?
MarBa
Referent
Zajmuję się: SR, SW,DM
Kontakt:

Re: czy wniosek na becik można złożyć 2 razy ?

Post autor: MarBa »

Może złożyć :)
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: Ulciak »

U nas nie może złożyć drugi raz, ze względu na powagę rzeczy osądzonych.
Dlatego jeśli dochód przekracza mówimy ludziom, żeby wycofali wniosek, bo jak damy odmowną to nie można jej później zmienić na przyznającą.
Ja mam mieszane uczucia, ale kierowniczka takie wieści przywoziła ze szkoleń i nasi mecenasi też tak mówią.
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

madzix pisze:Pani teraz przekracza dochód z 2017 r. - decyzja odmowna, ale z PITu wynika, że dochodem za 2018 rok kwalifikuje się, czy może w listopadzie 2019 r. złożyć ponownie wniosek ?
może
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
pablo90115
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR
Kontakt:

Post autor: pablo90115 »

pewnie że może! a czemu by nie?
Awatar użytkownika
ludek
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ludek »

Ulciak pisze:U nas nie może złożyć drugi raz, ze względu na powagę rzeczy osądzonych.
Dlatego jeśli dochód przekracza mówimy ludziom, żeby wycofali wniosek, bo jak damy odmowną to nie można jej później zmienić na przyznającą.
Ja mam mieszane uczucia, ale kierowniczka takie wieści przywoziła ze szkoleń i nasi mecenasi też tak mówią.
Co to znaczy, że nie może złożyć? Kopa i za drzwi? A jak przyśle wniosek pocztą? W listopadzie złoży wniosek, udokumentuje dochód utracony i co zrobicie? Dacie odmowę, z uwagi na to że już była odmowa, mimo że spełnia warunki przyznania?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Post autor: ss »

Ulciak pisze:U nas nie może złożyć drugi raz, ze względu na powagę rzeczy osądzonych.
:o :shock: :?
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Nie ma ograniczenia co do liczby składanych wniosków.
Natomiast urząd po przyjęciu kolejnego wniosku w sprawie która już uprzednio była rozstrzygana ma dwie drogi postępowania:
1) Rozpatruje wniosek i wydaje decyzje administracyjną---jeżeli nastąpiła zmiana albo stanu prawnego albo zmiana sytuacji rodziny
2) Wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania ---jeżeli nie ma zmiany ani stanu prawnego ani sytuacji rodzinnej wnioskodawcy.
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: Ulciak »

ludek pisze:
Co to znaczy, że nie może złożyć? Kopa i za drzwi? A jak przyśle wniosek pocztą? W listopadzie złoży wniosek, udokumentuje dochód utracony i co zrobicie? Dacie odmowę, z uwagi na to że już była odmowa, mimo że spełnia warunki przyznania?
Nie w tym sensie, że nie może złożyć, bo tego nikt nie zabroni :)
Po prostu, u nas interpretacja jest taka, że becikowe to świadczenie jednorazowe. Skoro raz już sprawa została rozstrzygnięta, to ze względu na powagę rzeczy osądzonych, nie można drugi raz rozstrzygnąć tego samego.
Dlatego żeby ludziom nie zamykać drogi, gdy widzimy ze dochód przekracza, mówimy żeby wycofali wnioski, a potem ewentualnie złożyli jeszcze raz.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Jeśli nie zmieniłby się stan faktyczny bądź prawny, to miałabyś rację (art. 61a Kpa), ale w listopadzie 2019 r. będą już inne okoliczności, chociażby ze względu na rok bazowy, z którego brane sa dochody.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ