czy wydać kolejną decyzję o uznaniu za uchylającego się od zobowiążań,,, - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 cze 2024, 9:08

Wpłynął wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika , pan mieszkał w innej gminie teraz niby u mnie, nie odbiera korespondencji
Wszczęłam postępowanie u uznaniu za uchylającego się ..., ale zastanawiam się czy nie powinnam sprawdzić czy w poprzedniej gminie nie została wydana decyzja o uznaniu...
Kiedyś szkolący mówił ,że nie ma znaczenia czy inny organ wydał decyzję jeśli prowadzę postępowanie to powinnam go uznać .
Jak Wy robicie w takiej sytuacji?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 24 cze 2024, 10:10

u siebie prowadzę postępowanie od początku, czyli jak zachodzi potrzeba - wydaję decyzję o uznaniu z uchylającego.
młoda

Napisano: 24 cze 2024, 11:30

Takie wytyczne z ŚUW w Katowicach
Załączniki
1.pdf
(85.47 KiB) Pobrany 17 razy
siejo21
Referent
Od: 06 lis 2023, 15:28
Zajmuję się: FA/CP/BE

Napisano: 24 cze 2024, 14:07

sądzę, że autor ma na myśli fakt, że czasami jeden dłużnik ma 2 wierzycielki w danym OWD, wtedy decyzję wydaję tylko jeden raz za uchylającego się.
młoda

Napisano: 24 cze 2024, 14:57

Moja sprawa nie dotyczy 2 wierzycielek a tego że pan mieszkał w innej gminie i teraz mieszka w mojej.

W tym piśmie z UW w Katowicach pisze ,, istotnym wspomnieć jest również , by każdemu dłużnikowi alimentacyjnemu , bez względu na mnogość wierzycieli i prowadzonych na przestrzeni lat postępowań administracyjnych wydać tylko jedną decyzję w sprawie uznania go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, tak długo jak długo pozostaje ona w obrocie prawnym"

Czyli jeśli decyzja jest wydana , przez poprzedni OWW to ja już nie wydaje kolejnej decyzji?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 27 cze 2024, 11:42

ja bym wydała. nie jesteś wstanie zweryfikować każdego ośrodka w Polsce czy dłużnik ma wydaną decyzję. Mieszka u Ciebie i prowadzisz swoje postępowanie i jeśli zajdzie taka potrzeba to wydaj decyzję uznającą go za uchylającego.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 27 cze 2024, 11:54

słoneczko pisze:
27 cze 2024, 11:42
ja bym wydała. nie jesteś wstanie zweryfikować każdego ośrodka w Polsce czy dłużnik ma wydaną decyzję. Mieszka u Ciebie i prowadzisz swoje postępowanie i jeśli zajdzie taka potrzeba to wydaj decyzję uznającą go za uchylającego.
Zgadzam sie w 100%
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x