czy wydajemy kolejna decyzje o uchylaniu się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 wrz 2015, 10:32

zgodnie z art. 5a ust. 2 nie wszczynamy postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych jeśli poprzednia decyzja pozostaje w mocy a co jeśli po wydaniu decyzji i wysłaniu wniosku na policję o ściganie za przestępstwo prokuratura umorzy postępowanie?
aniaaa

Napisano: 10 wrz 2015, 10:38

Nic.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 10:46

witam. Co w przypadku jeżeli wydawałem decyzje w sprawie uchylającego za okres świadczeniowy np 2014/2015. tzn. we wszczęciu postępowania wskazywałem obecny okres i taką też decyzję wydawałem. moje pytanie czy mam wydać nową decyzję w nowym okresie zasiłkowym już bez wskazania za okres czy tamtą decyzję za okres 2014/2015 traktować za za pozostającą w mocy?
tadeo

Napisano: 10 wrz 2015, 10:51

Art. 5a ust. 2: W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 10:59

tyle o ja wiem. ale zauważ ze wydawałem dec. za okres. wiem że niektóre gminy wydają jedną decyzją nie wskazując okresu. i tutaj mam problem. może dojść do sytuacji, w której będę zmuszony wydać decyzję ale nie wskazując okresu i stosować nowe zapisy ustawy od okresu 2016/2017
tadeo

Napisano: 10 wrz 2015, 11:10

Nie rozumiem, jak można wydać decyzję o uchylaniu na jakiś okres? Wszczynasz i wydajesz decyzję, jeżeli dłużnik nie wywiązał się z któregoś z wymienionych w art. 5 ust. 3 pkt 1, 2, 3 obowiązków. Chyba, ze płacił przez 6 miesięcy nie niżej niż 50%.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 11:20

inaczej. ja wydawałem co roku decyzje w sprawie uchylającego. co teraz?
tadeo

Napisano: 10 wrz 2015, 11:28

Teraz nie będziesz już musiał. Ustawodawca zmądrzał.
Ale ciągle, po otrzymaniu wniosku od OWW wzywasz na wywiad i złożenie oświadczenia. Jeśli ustalisz, ze nic się nie zmieniło w sytuacji dłużnika, albo ten nie przyszedł na wywiad i złożenie oświadczenia nie wszczynasz postępowania, nie informujesz PUP - jeśli poprzednio wydana decyzja o uznaniu pozostaje w mocy, nadal obowiązuje.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 11:50

czyli piszesz że nie trzeba ponownie wydawać dec. za uchyl. pomimo tego że wydawałem co okres decyzje i dłużnik ma ich już parę, i one pozostają w mocy oraz nadal obowiązują!!
tadeo

Napisano: 10 wrz 2015, 12:27

To była ta paranoja decyzyjna popierana przez MPiPS. Ale ja robiłam inaczej. Umarzałam w kolejnych okresach postępowanie powołując się na art. 105 kpa. Teraz mam jedną decyzję np. z 2012 r.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x