CZY ŻĄDACIE DOKUMENTU O KTÓRYM MOWA W ART. 15b UST.4 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 28 kwie 2011, 12:09

W art. 15 b ust.4 ustawy o ŚR znajduje się zapis:
\"Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy stanowią inaczej\".
Wiem, że większość rozumie ten zapis w ten sposób, że skoro jednorazowa zapomoga nie podlega koordynacji to nie musimy badać czy poza granicami przysługuje świadczenie z tytułu urodzenia dziecka- uznając ten zapis za BUBEL.
Można podejść do tego również w inny sposób:
Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, CHYBA ŻE PRZEPISY O KOORDYNACJI SYSTEMÓW ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO LUB DWUSTRONNE UMOWY STANOWIĄ INACZEJ- A PRZEPISY COKOLWIEK BY W TEJ SPRAWIE NIE STANOWIŁY TO I TAK NAS TO NIE INTERESUJE BO JEDNORAZOWA ZAPOMOGA ZOSTAŁA WYJĘTA Z KOORDYNACJI WIĘC ZOSTAJE TYLKO PIERWSZA CZĘŚĆ ZAPISU CZYLI : JEDNORAZOWA ZAPOMOGA NIE PRZYSŁUGUJE JEŻELI CZŁONKOWI RODZINY PRZYSŁUGUJE ZA GRANICĄ ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA.
Nasz OPS przyjmuje taką właśnie interpretacje i na tej podstawie żądamy od osób których członkowie rodziny pracują poza granicami lub ojcowie są obcokrajowcami zamieszkałymi i pracującymi poza granicami dokumentu ( to może być zaświadczenie ale przyjmujemy także oświadczenia) informującego o tym, czy poza granicami ( bez względu na to jaki jest to kraj UE czy inny) przysługuje świadczenie z tytułu urodzenia dziecka. TAKIE ZAŚWIADCZENIE NIE JEST NAM POTRZEBNE BY PRZESŁAĆ DOKUMENT DO ROPS TYLKO DO USTALENIA CZY JEDNORAZOWA ZAPOMOGA PRZYSŁUGUJE.
A jak wy robicie?
~renia

Napisano: 28 kwie 2011, 12:35

Też robimy w ten sposób.

~~OPS-ik

Napisano: 02 maja 2011, 11:06

My też żądamy zaświadczeń. Do tej pory dostawałam same informacje , że nie przysługują żadne świadczenia z tytułu urodzenia dziecka, a w zeszłym tygodniu po raz pierwszy otrzymałam informacje - z Włoch- że przysługuje świadczenie z tytułu urodzenia dziecka. Trzeba się o9 to świadczenie ubiegać w terminie 6 miesięcy od momentu urodzenia dziecka w urzędzie miasta lub gminy.
~gośka

Napisano: 04 maja 2011, 11:52

właśnie mam taką sytuację, kobietka Polka mieszka w Polsce i tu urodziła dziecko, a ojciec dziecka Niemiec, tam mieszka i pracuje;
czy wystraczy mi, jak wezmę od niej oświadczenie, czy mam żądać jednak zaświadczenia?
~Klopsik!

Napisano: 04 maja 2011, 16:35

ja biore oświadczenia, ze nie ubiegali sie o jedn, zapom poza granicami polski - czy moze byc?
~nowa2

Napisano: 04 maja 2011, 17:28

mi też podpisują tylko oświadczenie
~ula :)

Napisano: 16 maja 2011, 14:12

To, że nie wzięli to jeszcze nie dowód, że im nie przysługuje świadczenie za granicą. Więc moim zdaniem to jest za mało. Jeżeli już oświadczenie to o treści ,że na terenie tego kraju w którym przebywa członek rodziny świadczenie z tytułu urodzenia dziecka nie przysługuje, albo ,że w tym kraju nie jest wypłacane żadne świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.
Tak na marginesie- jeżeli ktoś ma klientów których członkowie rodziny przebywają / pracują w Szkocji, to tam aktualnie nie ma żadnych świadczeń z tytułu urodzenia dziecka ( były do 31.12.2010r.)
~renia

Napisano: 18 maja 2011, 16:33

a jak jest w Irlandii? A do jakiej instytucji pisać o zaświadczenie jeżeli nie wystarcza oświadczenie
~OPSO

Napisano: 18 maja 2011, 22:27

a skąd wiecie że ktoś pracuje za granicą?
~...

Napisano: 19 maja 2011, 9:42

ja mam rodzinę gdzie ojciec dziecka jest irlandczykiem i jak mam postapić?
~OPSO

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x