czynniki zwiększające stawkę czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 maja 2016, 20:39

Czy porównując czynsz do stawki gminnej i stosując czynniki zwiększające stawkę czynszu mam tu na myśli głównie łazienkę, u właściciela lokalu pytacie go czy ma łazienkę i jeżeli mówi, że ma to wtedy stosujecie czynniki zwiększające stawkę czynszu? Czy prosicie go o akt notarialny i wtedy gdy jest napisane w akcie notarialny, że jest łazienka to wtedy stosujecie czynniki zwiększające stawkę czynszu? A jeżeli jest napisane, że nie ma, to wtedy nie zwiększacie?
Ala-----------------

Napisano: 13 maja 2016, 15:14

Naprawdę nikt nie zna odpowiedzi??
Ala_______

Napisano: 15 maja 2016, 20:34

Ali_______ jako urzędnikowi od dodatku należy przypomnieć, że ma zwyczajnie odczytać gotową całkowitą kwotę potwierdzoną przez zarządcę. Rola urzędnika sprowadza się w zasadzie do porównania z odpowiednim czynszem gminnym odpowiedniej części potwierdzonej kwoty wydatków. W sumie nie do niego należy zaprzątać sobie głowę podanymi szczegółami.

Jeśli jednak Ala_______ pyta jako zarządca, to wypada zauważyć, że obowiązkiem zarządcy jest ustalić wszystko zanim powstanie najem.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 6:47

zarządca we wniosku wykazał tylko wydatki na mieszkanie, we wniosku nie jest wykazane czy klient ma łazienkę czy nie!!! dlatego pytam czy mam sie pytać klienta czy ma łazienkę czy sprawdzać to w akcie notarialnym???
Ala______

Napisano: 16 maja 2016, 6:49

czyli pcw nie stosujesz czynników zwiększających i obniżających stawkę czynszu??
Gość

Napisano: 16 maja 2016, 8:11

musisz to zrobić zgodnie z uchwałą rady miasta tam masz opisane czy 10%, 5% czy 20% w górę czy w dół np. za gaz, c.o. miejskie, ostatnie piętro itd
kss

Napisano: 16 maja 2016, 8:19

u nas stawka wyjściowa jest 4,08 zł z uwzględnieniem czynników podwyższających i obniżających i np. za brak c.o. mam obniżenie 3% i a za wyposażenie w instalacje wodną podwyższenie 10%. i dla takiego wnioskodawcy stawka gminna to 4,37
iza5

Napisano: 16 maja 2016, 10:40

wiem, że muszę zrobić zgodnie z uchwałą rady miasta, ale chodzi mi tylko o tą łazienkę, czy pytacie Klienta czy ma łazienkę, czy sprawdzacie w akcie notarialnym, czy jest tam wpisana ta łazienką, żeby zastosować czynnik podwyższający?
Ala_____________

Napisano: 16 maja 2016, 12:47

oczywiście jak zarządca nie wpisał jakie są wygody to pytamy wnioskodawcę i musi nam uzupełnić informacje jak nie chcemy go odsyłać powtórnie
zek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x