CZYSTE POWIETRZE- WEZWANIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 mar 2024, 12:23

Dzień dobry,
osoba złożyła po raz pierwszy wniosek o wydanie zaświadczenia do programu Czyste powietrze i przy składaniu wniosku nie chciała napisać oświadczenia dlaczego do składu rodziny nie wpisała małżonka. Upierała się, że we wniosku nie widzi takiej informacji, że trzeba i że wszyscy tak robią.
Chcę wezwać ją do złożenia wyjaśnień. Przedstawię weryfikację PESEL, z której wynika, że jest w związku małżeńskim.
Poniżej przesyłam wzór. Proszę o opinię czy dobrze robię, czy to jest konieczne i co sądzicie o wezwaniu.

WEZWANIE DO ZŁOŻENIA WYJAŚNIEŃ
Ośrodek Pomocy Społecznej, na podstawie art. 411 ust.10g, 10j, 10n ustawy z dnia
27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2024 r. poz. 54), art. 25 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2024 poz. 323), art. 50 § 1, art. 54 oraz art. 218 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2023 r. poz. 775 ze zm.), Upoważnienia XXX
wzywa
XXX jako osobę wnioskującą o wydanie zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego o wyjaśnienie następującej wątpliwości.
W trakcie weryfikacji danych w rejestrze PESEL wniknęło, że stan cywilny XXX to XXX.
We wniosku brak danych dotyczących małżonka.
Zgodnie z art. 10j ustawy- Prawo ochrony środowiska, gospodarstwo domowe tworzą: osoba fizyczna, o której mowa w ust. 10g, samotnie zamieszkująca i gospodarująca (gospodarstwo domowe jednoosobowe), albo osoba fizyczna, o której mowa w ust. 10g, oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe).
Jeżeli tworzy XXX gospodarstwo domowe z mężem, to proszę o wyjaśnienie, dlaczego w skład gospodarstwa domowego nie wpisała Pani danych małżonka. Jeżeli nie tworzy Pani gospodarstwa domowego z mężem, proszę o wyjaśnienie – z jakiego powodu.
W celu złożenia wyjaśnień należy zgłosić się osobiście do siedziby tut. Ośrodka, w ciągu 14 dni od daty otrzymania niniejszego pisma.

Pouczenie
Stosownie do art. 24a ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący wydawanie zaświadczeń o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka jej gospodarstwa domowego przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów.
Niezastosowanie się do wezwania skutkuje odmową wydania zaświadczenia.
werka_1
Stażysta
Od: 14 wrz 2020, 12:38
Zajmuję się: Rodzinne, itd..

Napisano: 21 mar 2024, 14:37

mi się wydaje ok wezwanie
ja bym jeszcze ustaliła co ze śmieciami ile osób jest zadeklarowanych w deklaracji
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 21 mar 2024, 14:43

No nie jest OK.
W pouczeniu jest przepis którego nie ma w podstawie prawnej.... Podstawa prawna jest ok ale trzeba pamiętać wzywasz do wyjaśnień a nie do dostarczenia dokumentów. W wezwaniu nie ma ma napisanego skutku niestawiennictwa.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 wrz 2024, 14:28

Szarak pisze:
21 mar 2024, 14:43
No nie jest OK.
W pouczeniu jest przepis którego nie ma w podstawie prawnej.... Podstawa prawna jest ok ale trzeba pamiętać wzywasz do wyjaśnień a nie do dostarczenia dokumentów. W wezwaniu nie ma ma napisanego skutku niestawiennictwa.
Witam
czy w sytuacji wysłania do Strony wezwania o dostarczenie dokumentacji powinnam jednoczesne wysłać wydłużenie postępowania?
Czy czas na wydanie zaświadczenia liczyć - 7 dni - od dnia złożenia wniosku (wszczęcia postępowania), czy od momentu gdy strona (w terminie określonym w wezwaniu) dostarczy nam brakującą dokumentację ?

Przepraszam jeżeli to głupie, podstawowe kwestie ale ja już głupieje.
Pozdrawiam
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 12 wrz 2024, 15:40

Teoretycznie nie musisz bo wezwanie wstrzymuje termin rozpatrzenia ale dobrą praktyką jest powiadomić przy okazji o przedłużeniu w związku z wezwaniem. U mnie tak robimy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 wrz 2024, 12:24

Szarak pisze:
12 wrz 2024, 15:40
Teoretycznie nie musisz bo wezwanie wstrzymuje termin rozpatrzenia ale dobrą praktyką jest powiadomić przy okazji o przedłużeniu w związku z wezwaniem. U mnie tak robimy.
Dziękuje :)
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x