Czyste powietrze - zmiana składu rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 28 lut 2024, 12:14

w 2023 roku osoba wnioskowała o wydanie zaświadczenia z "Czystego Powietrza" wpisała adres, osoby które wchodzą w skład gospodarstwa domowego. Po pół roku dziewczyna która była w składzie gospodarstwa domowego wnioskuje o wydanie zaświadczenia i podaje ten sam adres. Oczywiście wniosek składa sama na siebie i sama mieszka!
Co zrobić w takim przypadku? Czy ona ma napisać, ze prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe ?
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 28 lut 2024, 13:23

Z tym Czystym Powietrzem to już cyrki totalne.Wczoraj był Pan z żoną pracujący w Niemczech, którzy wpisali do składu rodziny wnuki 3 i 5 lat , oczywiście bez ich rodziców,wczoraj Pani odebrała zaświadczenie, we wniosku wpisała męża, dziś chce nowy wniosek wpisze w nim tylko siebie, bo Pan z firmy jej tak podpowiedział :evil: Mam ochotę napisać coś do Ministerstwa w tej sprawie.
Jeśli chodzi o Twój przypadek. Minęło pół roku, jak zadzwonisz do Minierstwa Klimatu to ci powiedzą, że sytuacja rodzinna może się zmienić w każdej chwili. Jeśli dziewczyna panna niech ci napisze oświadczenie i składa jak chce.
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2024, 13:26

i jeszcze mi Pani powiedziała z Ministerstwa, że przyjmujemy taki wniosek. A jak mamy podejrzenie,że osoba oszukuje, to zawiadamiamy o tym swego przełożonego i piszemy sobie notatkę w tej sprawie.
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2024, 14:01

Dziekuje za podpowiedz
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 08 lip 2024, 13:40

Kalka pisze:
28 lut 2024, 13:23
Z tym Czystym Powietrzem to już cyrki totalne.Wczoraj był Pan z żoną pracujący w Niemczech, którzy wpisali do składu rodziny wnuki 3 i 5 lat , oczywiście bez ich rodziców,wczoraj Pani odebrała zaświadczenie, we wniosku wpisała męża, dziś chce nowy wniosek wpisze w nim tylko siebie, bo Pan z firmy jej tak podpowiedział :evil: Mam ochotę napisać coś do Ministerstwa w tej sprawie.
Jeśli chodzi o Twój przypadek. Minęło pół roku, jak zadzwonisz do Minierstwa Klimatu to ci powiedzą, że sytuacja rodzinna może się zmienić w każdej chwili. Jeśli dziewczyna panna niech ci napisze oświadczenie i składa jak chce.
U mnie tez teraz taki przypadek. W październiku gość wpisał siebie, żonę i dwójkę pełnoletnich pracujących dzieci. Wyszło ponad 3600 zł/os. W tamtym tygodniu wpłynął jego wniosek... W składzie on, żona i czwórka wnuków!!!! (1 dziecko - syna, 3 dzieci - córki), oczywiście rodziców nie wpisał :evil: W ogóle dzieci zameldowane w sąsiedniej gminie (te 3 dzieci kojarzę że mieszkają od lat w tej sąsiedniej gminie!). Ewidentnie wyłudzenie dotacji, jak dla mnie :evil: Dzieci sierotki (lat 16, 12, 8 i 5), zamieszkały z dziadziusiami... Co zrobić?? Mogę wezwać do uzupełnienia wniosku o rodziców dzieci lub do przedłożenia zaświadczeń, że są opiekunami prawnymi czy faktycznymi?? Co radzicie??
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 08 lip 2024, 13:46

Art. 26. [Domicilium dziecka] ustawy KRIO
§ 1.
Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej.
§ 2.
Jeżeli władza rodzicielska przysługuje na równi obojgu rodzicom mającym osobne miejsce zamieszkania, miejsce zamieszkania dziecka jest u tego z rodziców, u którego dziecko stale przebywa. Jeżeli dziecko nie przebywa stale u żadnego z rodziców, jego miejsce zamieszkania określa sąd opiekuńczy.

Ja wzywałem pokaż babciu kwity, że jesteś opiekunem tych dzieci.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2024, 13:59 przez Szarak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 lip 2024, 13:58

Szarak pisze:
08 lip 2024, 13:46
§ 1.
Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej.
§ 2.
Jeżeli władza rodzicielska przysługuje na równi obojgu rodzicom mającym osobne miejsce zamieszkania, miejsce zamieszkania dziecka jest u tego z rodziców, u którego dziecko stale przebywa. Jeżeli dziecko nie przebywa stale u żadnego z rodziców, jego miejsce zamieszkania określa sąd opiekuńczy.

Ja wzywałem pokarz babciu kwity, że jesteś opiekunem tych dzieci.
Dziękuję przeogromnie, bo już taki młyn z wszystkim, tyle tych ustaw, że nie wiem nawet gdzie szukać, a motywacji żadnej
anavika
Referent

Napisano: 08 lip 2024, 14:28

Kalka pisze:
28 lut 2024, 13:26
i jeszcze mi Pani powiedziała z Ministerstwa, że przyjmujemy taki wniosek. A jak mamy podejrzenie,że osoba oszukuje, to zawiadamiamy o tym swego przełożonego i piszemy sobie notatkę w tej sprawie.
hahaha notatkę cyrk, ministerstwo toleruje oszustwa, czy co
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2024, 14:51

anavika pisze:
08 lip 2024, 13:58
Szarak pisze:
08 lip 2024, 13:46
§ 1.
§ 2.

Ja wzywałem pokarz babciu kwity, że jesteś opiekunem tych dzieci.
Dziękuję przeogromnie, bo już taki młyn z wszystkim, tyle tych ustaw, że nie wiem nawet gdzie szukać, a motywacji żadnej
Jeszcze taka poprawka , bo może ktoś tez będzie w takiej sytuacji, to nie KRIO tylko Kodeks cywilny ;)
anavika
Referent

Napisano: 08 lip 2024, 14:53

Tak sorry zmęczenie. Tam nawet byka ortograficznego wywaliłem :oops:
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]