Witam, mam pytanie czy do dochodu rodziny należy wliczyć darowiznę od ojca w formie domu oraz niewielkiego gospodarstwa rolnego??
Jeśli tak na jakiej zasadzie określić kwotę którą należy doliczyć??
tylko że w ustawie jest niby napisane iż poza dochodami wskazanymi w art. 8 ust. 3 każde przysporzenie majątkowe, bez względu na tytuł prawny i źródło uzyskania należy uznać za dochód. i teraz jestem już w kropce
jeśli więc masz kopię aktu notarialnego z określoną kwotą wartości darowizny, to mnie to przekonuje i wliczyłbym do dochodu.
pisząc powyżej brałem pod uwagę trudności z oszacowaniem wartości darowizny. ale jeśli masz to w akcie, to zmienia postać rzeczy.
nie można takiej darowizny potraktować. jako dochód. Jeżeli potraktujesz to jako dochód to tylko jako dochód jednorazowy. Skutkowałoby to tym, że po roku rodzina mogłaby spokojnie korzystać z pomocy nawet jeśli dom i pole warte były np. 1 mln złotych.
Tutaj raczej należałoby sie oprzeć na tym, że rodzina posiada własne zasoby pozwalające na rozwiązanie trudnej sytuacji.
aaa
były u na sprawy darowizny mieszkań. Liczyłam z aktu wartość domu i koszty związane z aktem. 2 sprawy poszły do sko , nie tworzą prawa ale mam podkładkę ich stanowiska w razie kontroli
I tak faktycznie co kraj to obyczaj dla przykładu: mam 1 wyrok WSA ,że alimenty zaległe płacone na rzecz ops czy ZUS odliczmy a drugi z innego WSA ze nie odliczamy. I tak to wygląda.