2.20) uzyskaniu dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
2.21) zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
uzyskanie dochodu to m.in. wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy. Strona podpisała umowę w kwietniu ale pracę zaczęła wykonywać od maja i maj (a nie kwiecień) przyjmuje jako miesiąc w których strona dochód uzyskała. Oczywiście można interpretować ten przepis inaczej.
a znowu inna sprawa: Pani przyniosła świadectwo pracy z datą 01.08.16, (okres wykonywania pracy do 31.07.16), w takim razie 500 + będzie jej się należało tez za sierpien?
tak, nieistotna jest data dokumentu a okres zatrudnienia
idąc śladem cytowanego tu pana M. jak kiedyś podpisałem umowę w lutym dotyczącą zatrudnienia od maja to miałem uzysk za marzec mimo, że do pracy pierwszy raz poszedłem 4 maja
Kolejne bzdury mazurkiewicza, których juz nawet cięzko zliczyć i tyle.
Nawet ta kwestia jest jak krowie na rowie wyjasniona w podreczniku do 500 na stronie ministerstwa - czytac, czytać i jeszcze raz czytać