dcyzje wojewody z 500 + i rodzinnego a ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 paź 2023, 15:10

Dostałam do ściągnięcia należności nienależnie pobrane wychowawcze i rodzinne za okres od I 2015r. oba tak samo z Urzędy Wojewódzkiego-decyzje wydane przez tatą placówkę, już prawomocne wiec happy daję przypis w księgi. kwota dość spora jak to decyzje z UW
ponieważ wiem że osoba na którą wydano decyzję ma przyzane świadczenie wychowawcze w ZUS to piszę do standardowo do ZUS o ściąganie mi należności z tegoż bieżąco wypłacanego "500+".
Pytanie moje- ZUS potracą nienależne świadczenia 500+ z bieżących 500+ z odsetkami, natomiast nienależne świadczenia rodzinne z bieżących 500+ ale już bez odsetek. Na która należność wydaną decyzją UW w pierwszej kolejności dawać uzyskaną z ZUS ( o ile będzie) kasę? na wychowawcze czy rodzinne. jedno i drugie od tego samego momentu uznane za nienależne.
Czy na najstarsze tzn kawałek na I 2015 rodzinego i kawałek wychowawczego , a potem na Kawałek II 2015 obu, kawałek III marca 2015 obu aż do spłaty kolejnych mieszków z obu decyzji (przypominam w jednym będzie z odsetkami w drugim bez)???
nagdam
Stażysta
Od: 21 sie 2017, 13:44
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 paź 2023, 8:39

My przesyłamy pieniądze do UW, piszemy kogo wpłata dotyczy i jakich decyzji oraz powołując się na ich pismo nakazujemy im rozliczenie przekazanych pieniędzy.
Cytujemy ich własne pismo:
"W związku z powyższym stosownie do zapisów art.62 § 4 ustawy Ordynacja podatkowa wierzyciel – Wojewoda ...... wydaje kierowane do dłużnika postanowienie w sprawie zaliczenia na poczet należności głównej oraz odsetek, które Państwo otrzymują do wiadomości. Przedmiotowe postanowienia będą również wydawane w przypadku dokonywania przez Państwa potrąceń."

Po otrzymaniu stosowanego pisma księgowa sobie przypisuje potrzebne kwoty i my też w systemach dokonujemy rozliczeń. Nie radzę tego robić na własną rękę bez pisma, bo jedni Pani z UW robi tak druga siak i robi się burdel.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x