dec do ponownego rozp szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 31 gru 2013, 14:05

odmówiłem klientowi szo bo nie było rezygnacji z pracy w korelacji z koniecznością opieki. (koniec pracy ok 2011 a orzeczenia o znacznym w połowie 2012r). Do tej pory pobierała śp. Osoba w trakcie składania była bezrobotną niezarej w PUP. dostałem I dec do ponownego rozp. bo nie zbadałem czy przed składaniem wniosku o szo pozostawał i zrezygnował z którejkolwiek form zatrudnienia. zbadałem tak jak napisałem wyżej, dodatkowo osoba ta zarej się w pUP wyjaśniłem def osoby bezrobotnej że samo bycie zarej w PUP koliduje z sentencją szo czyli rezygnacją zatrudnienia. teraz dostałem znowu do ponownego mniej więcej mówiąc zrównali rezygnację z pracy z niepodejmowaniem pracy i nie zbadałem intencji niepodejmowania pracy przez wnioskodawcę. jak myślicie dalej się z tym bujać czy się odwołać?
~tomek

Napisano: 02 sty 2014, 9:58

podpowiedzcie
~tomek

Napisano: 02 sty 2014, 10:40

SKO dostały wytyczne żeby szeroko interpretować zapis o rezygnacji, więc prawdopodobnie będą wszystko nasze uwalać.
~Iks

Napisano: 02 sty 2014, 11:10

nie mam za dużo do czynienia z sko ale jak mają szerokie pole do popisu to niech przyznają mi to nawet na rękę będę miał większe 3%
~tomek

Napisano: 02 sty 2014, 11:16

No właśnie w moim przypadku przyznali - od rezygnacji do orzeczenia o znacznym minęło ponad 9 lat. Tak czy inaczej uważam, że to jest robienie z nas i.dio.tów.
~Iks

Napisano: 02 sty 2014, 11:21

ja bym zrobił ponownie odmowę. Klient się odwoła niech SKO mu przyzna.
~xy

Napisano: 02 sty 2014, 11:48

dałbym też odmowę ale będzie to już 3 odmowa i nie wiem czy lepiej się nie odwołać bo nie bardzo mi pasuje takie bujanie nie wiem do ilu razy sztuka
~tomek

Napisano: 02 sty 2014, 11:55

Od czego ty się chcesz odwoływać, rozumiem, że to ty wydałeś decyzję więc odwołać się może strona postępowania a nie ty.
~olaf

Napisano: 02 sty 2014, 12:21

a czy my jako GOPS tez nie jesteśmy teraz stroną w postępowaniu?
~tomek

Napisano: 02 sty 2014, 12:25

zależy w którym, jeśli strona odwołała się do SKO, SKO wydało decyzję to w ttm postępowaniu strony to wnioskodawca i SKO, Ty możesz ich jedynie skarżyć do prokuratury jeśli stwierdzisz, że dec. jest wydana z rażącym naruszeniem prawa. Odwołanie od dec. SKO organom I instancji nie przysługuje.
~Iks

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x