dec.uchylająca i zob. do zwrotu

Wybrane tematy:
Informacja o przyznaniu świadczenia pieniężnego Ukraina Wzór decyzji przyznającej zasiłek rodzinny + dodatki ZŁOTÓWKA ZA ZŁOTÓWKĘ CV i adres Wzór umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych do AOON ZUS - pismo o zaprzestaniu płacenia skł. em-rent. Wniosek o udostepnienie dokumentacji medycznej
ODPOWIEDZ
~agata

dec.uchylająca i zob. do zwrotu

Post autor: ~agata »

czy robicie w jednej decyzji uchylenie np. prawa do dodatku wychowawczego i zobowiązanie do zwrotu nienależnie pobranego??
jeśli tak to bardzo proszę o taki wzór. Chodzi o to, że kobieta była na wychowawczym i w między czasie urodziła kolejne dziecko, więc muszę uchylić jej wychowawczy za kilka dni i chciałabym zrobić to w jednej decyzji ale nie jestem pewna czy będzie to prawidłowo, może ktoś taką pisał??
~anka1234

Re: dec.uchylająca i zob. do zwrotu

Post autor: ~anka1234 »

Najpierw trzeba uchylić decyzję przyznającą dodatek. A następnie z tej decyzji, która przyznawała dodatek zrobić zwrot.
~aga

Post autor: ~aga »

czyli nie mogę zrobić tego w jednej decyzji np. w punkcie 1 uchylić prawo a w punkcie 2 zob. wnioskodawcę do zwrotu nienależnie pobranych?
~dana

Post autor: ~dana »

nie!
~agata

?

Post autor: ~agata »

a jeśli osoba która ma dokonać zwrotu chce wpłacić od razu, żeby nie placić później odsetek?

~marzena

Post autor: ~marzena »

ja robię wszystko jedna decyzją uchylam wpkt1 i okreslam nienaleznie pobrane i kwotę do zwrotu.
~sara

Post autor: ~sara »

jeśli ta osoba napisze ci oświadczenie, że prosi o uchylenie, wstrzymanie wypłaty, uznanie za nienależnie pobrane oraz o orzeknięcie zwrotu (jak zależy jej na szybkiej spłacie-to napisze) to jak najbardziej możesz napisać wszystko w jednej i na 155 kpa bez rygoru
~XXX

Post autor: ~XXX »

ja robie tak:
- jesli sami wyszukamy- ze nienaleznie pobrał świadczenie to robimy wszczecie postepowania, uchylenie i pozniej zadanie zwrotu (art. 104, art. 163 Kpa )
- jesli napisze prosbe o uchylenie to: uchylamy a pozniej zadanie zwrotu (art. 104, , art. 155 Kpa )
-jesli chce to odrazu bez odsetek to w jednym terminie uchylenie i zadanie zwrotu ( art. 104, art. 108 § 1, art. 155 Kpa)
~kasia

Re: dec.odmowna dla rodzi zastepczej

Post autor: ~kasia »

Proszę o pomoc kobieta jest matką zastępczą i chce pobierać fundusz na syna przysposobionego . proszę o wzór decyzji odmownej jak powinna być napisana
ODPOWIEDZ