decyzja dla dłużnika alimentacyjnego po uchyleniu FA
decyzja dla dłużnika alimentacyjnego po uchyleniu FA
Wklejam projekt decyzji dla dłuznika alimentacyjnego po uchyleniu decyzji. Nie konsultowano z radcą prawnym. Proszę o uwagi, co do treści.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej XXXXXXXXX Pan xxxxxxxxxx
zam. xxxxxxx
Decyzja Nr xxxxxxxxxxxxx
w sprawie zwrotu należności w wysokości świadczeń wypłaconych z FA
Na podstawie art. 104, Ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego ( Dz. U. z 2000 r., Nr 98, poz. 1071 z późn. zm. ), art. 27 ust. 1-3 ustawy z dnia 07 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów ( Dz. U. z 2007 r. Nr 192, poz. 1378 z późn. zm. ) oraz upoważnienia Wójta Gminy xxxxxx z dnia xxxxx. dla Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w xxxxxx do prowadzenia postępowania w sprawach świadczeń z funduszu alimentacyjnego i wydawania w tych sprawach decyzji zwanego dalej organem właściwym wierzyciela, w związku z wniesieniem przez wierzycielkę Panią: xxxxxxx wniosku o uchylenie decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego od 01.01.2009 r.
postanawiam
1. orzec o zwrocie kwoty : 1.500,00 zł słownie (xxx) z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego dla osoby uprawnionej XXXXX w okresie od ……… do …….. , przyznanych na mocy decyzji Nr xxx z dnia xxxix na okres świadczeniowy od …. do …
2. Zobowiązać Pana do zwrotu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego wraz z ustawowymi odsetkami:
- 500,00 zł świadczenie alimentacyjne za miesiąc październik 2008 r. ( data wypłaty 29.10.2008 r. ) ustawowe odsetkami od następnego dnia po dniu wypłaty do dnia wydania decyzji ( od 30.10.2008 r. do 05.01.2009 r. ) - 68 dni - ( 500,00 zł x 46 dni x 11,5 % : 365 dni = kwota odsetek = 7,25 zł ; 500,00 zł x 22 dni x 13 % : 365 dni = kwota odsetek 3,92 zł )
- 500,00 zł świadczenie alimentacyjne za miesiąc listopad 2008 r. ( data wypłaty 20.11.2008 r. ) ustawowe odsetkami od następnego dnia po dniu wypłaty do dnia wydania decyzji ( od 21.11.2008 r. do 05.01.2009 r. ) - 46 dni - ( 500,00 zł x 24 dni x 11,5 % : 365 dni = kwota odsetek = 3,78 zł ; 500,00 zł x 22 dni x 13 % : 365 dni = kwota odsetek 3,92 zł )
- 500,00 zł świadczenie alimentacyjne za miesiąc grudzień 2008 r. ( data wypłaty 19.12.2008 r. ) ustawowe odsetkami od następnego dnia po dniu wypłaty do dnia wydania decyzji ( od 20.12.2008 r. do 05.01.2009 r. ) - 17 dni - ( 500,00 zł x 17 dni x 13 % : 365 dni = kwota odsetek = 3,03 zł ) ;
Wpłatę kwoty podstawowej 1.500, 00 zł + odsetki w kwocie 21,90 zł wraz z dalszymi odsetkami naliczanymi od 06.01.2009 r. do dnia zapłaty,
proszę dokonać w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszej decyzji na konto Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w xxxxxxx nr xxxx
Uzasadnienie
Decyzją Nr xxxx z dnia xxxx przyznane zostały świadczenia z funduszu alimentacyjnego dla osoby uprawnionej xxxxxx na okres świadczeniowy od 01.10.2008 r. do 30.09.2009 r. Świadczenie ustalono w wysokości zasądzonych alimentów wynikających z wyroku Sądu Rejonowego w xxxx z dnia xxx xsygnatura akt xxxx w sprawie zasądzonych alimentów na kwotę xxxx zł miesięcznie płatną do rąk przedstawiciela ustawowego- matki Pani xxxxx. Zgodnie z treścią art. 27 ust. 1 ustawy : dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami. Art. 27 ust. 2: Organ właściwy wierzyciela wydaje, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, decyzję administracyjną w sprawie zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego należności z tytułu otrzymanych przez osobę uprawnioną świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Art. 27 ust. 3: Należności podlegają ściągnięciu w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( Dz. U. z 2002 r. Nr 110, poz. 968 z późn. zm. ) , z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy. W przedmiotowej sprawie w dniu xxxxxxx Pani xxxxxx złożyła wniosek o uchylenie od 01.01.2009 r. w/w decyzji i wstrzymanie wypłaty świadczeń od 01.01.2009 r. Do tutejszego Ośrodka wpłynęło też w dniu 29.12.2008 r. Postanowienie Komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela. Mając na względzie powyższy stan faktyczny i prawny orzeczono jak na wstępie.
Pouczenie
1. Od niniejszej decyzji służy odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w xxxxxx , za pośrednictwem organu wydającego decyzję, w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.
Otrzymują:
1. adresat
2. a/a
Do wiadomości: Komornik Sądowy w xxxx
Re: decyzja dla dłużnika alimentacyjnego po uchyleniu FA
ja bym dodała jeszcze 107 kpa i art. 2 pkt 9, pkt 10, pkt 11, art. 25 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
i jeszcze mam pytanie skąd termin 30 dni na zwrot należności?? Ja dałam 14 dni i w podstawie prawnej dodałam jeszcze rozporządzenie (ale chyba nie potrzebnie) a poza tym mam tak samo:)
W jednym punkcie podaję łączną kwotę do zwrotu,
a w drugim punkcie łączną kwotę odsetek na dzień wydania decyzji.
Dodaje zdanie, że kwota wraz z odsetkami wynosi : xxxx i należy ją wpłacic w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji na konto nr : xxxx Banku xxxx
W \"Otrzymują : \"
1. Adresat
2. Organ właściwy dłużnika
3.a/a
Do Komornika nie ma potrzeby, bo ta decyzja dotyczy już egzekucji w administracji a nie komorniczej.
a w drugim punkcie łączną kwotę odsetek na dzień wydania decyzji.
Dodaje zdanie, że kwota wraz z odsetkami wynosi : xxxx i należy ją wpłacic w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji na konto nr : xxxx Banku xxxx
W \"Otrzymują : \"
1. Adresat
2. Organ właściwy dłużnika
3.a/a
Do Komornika nie ma potrzeby, bo ta decyzja dotyczy już egzekucji w administracji a nie komorniczej.
A jak naliczyć od tego 6.01.2009 do dnia zapłaty potem?
Najpierw wpłaci na konto, a potem jeszcze musi dopłacić tak?
Czyli dostaje dłużnik 14 dni ale powinien wpłacić jak najszybciej bo wtedy dostanie mniej odsetek?
Zakręcone !!! %-/
Najpierw wpłaci na konto, a potem jeszcze musi dopłacić tak?
Czyli dostaje dłużnik 14 dni ale powinien wpłacić jak najszybciej bo wtedy dostanie mniej odsetek?
Zakręcone !!! %-/
zmieniłam decyzję przyznającą świadczenie z funduszu, ponieważ jedno dziecko przerwało naukę. Czy w tej sytuacji powinnam wydać decyzję o zwrocie dłużnikowi, czy poczekać do końca okresu świadczeniowego?
nie wiem a mam podobny przypadek
co wy na to
co wy na to
Mam podobną sytuację. I jak byłam na szkoleniu to babeczka mówiła, że powinna być wydana decyzja o zwrocie wypłaconych świadczeń do osoby która utraciła prawo do nich.
mazurkiewicz też powiedział żeby wydać, bo dłużnik może się czepić dlaczego tak długo czekaliśmy , a jemu rosły odsetki;)
a jak nalezy zrobic w takiej syt: pani pobierała Fa, teraz się okazało ze egzekucja jest skuteczna od października więc uchyliłam od 1 października i teraz pani ma do zwrotu, a co w takiej syt robie z dłużnikiem? wysyłam mu jekieś pismo?
Oprócz decyzja dla dłużnika alimentacyjnego po uchyleniu FA - Wzory pism przeczytaj również:
do anecia prośba
umożenie długu za mieszkanie komunalne
wzór pisma do Urzędu Pracy - aktywizacja dłuznika
posanowienia na które służy zażalenie
wniosek
Aktywizacja dłużnika
Wniosek do SKO.-Proszę.
podanie
pismo o unieważnienie
Drugie pismo do dłuznika o podwyższeniu alimentów
Nienależnie wypłacone czy pobrane
nienależne świadczenie pielegnacyjne-plisss!!!
odmowa swiadczenia
umowa partnerska
umowa partnerska
umowa partnerska