w 2017 roku wydałam decyzję o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych w związku z tym, że nie stawił się na wywiad. Oczywiście prokuratura i cepik później.(informacja z cepik że nie ma prawka). W 2018 roku nie stawił się również na wywiad i mam artykuł 5a. No i teraz w 2019 roku niestety dłużnik stawił się na wywiad. Pracuje dorywczo i nie jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Zobowiązałam go do zarejestrowania w Urzędzie Pracy lub do dostarczenia dokumentu potwierdzającego zatrudnienie. Nie dostarczył niczego. Co powinnam teraz zrobić? Jak wy robicie?
Postępujesz zgodnie z przepisami ustawy W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych
- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Czyli w tym przypadku mimo, że uchylamy postępowanie decyzją to z 209 się wysyła do Prokuratury? Mimo, że wcześniej przy wydaniu decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się już 209 się wysłało w 2017 roku? Piszę bo mam podobny przypadek i jestem na etapie uchylenia postępowania bo już ma decyzję w 2017 roku wydaną.
Wysyłasz informacje do komornika i OWW w której przekazujesz że decyzja uznająca za uchylającego się jest już wydana. Nic dalej z tym nie robisz. Jeśli jest w obrocie dec. uznająca za uchylającego się nie wszczynasz postępowania art. 5a ust. 2
ja robię tak jak NOWAFA2018 żeby procedura była zachowana bo jednak się nie zarejestrował to musisz coś zrobić to wydaje decyzje umarzającą gdyż w obrocie prawnym jest już wydana decyzja uznajaca za uchylającego ale ta decyzja pozwala na wystapienie z wnioskiem do prokuratury i cepik normalnie jakbys wydal taka uznajaca ;p
białymis20 tak to się robi jeśli dłużnik np kolejny rok pod rząd nie przychodzi na wywiad albo jak nic się nie zmieniło a tu się zmienia bo przyszedł na wywiad ale nie zarejestrował się jako bezrobotny...