Zrobiłam w sygnity wszczęcie postępowania dotyczące uznania dłużnika za uchylającego się, zwrotka mi wróciła odczekałam wyznaczony czas i teraz muszę zrobić decyzję, ale nie wiem jak, pomóżcie.
Decyzja nr OPS/FA/.../14
Na podstawie art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r.– Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 23), art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 859 ze zm.) oraz upoważnienia Prezydenta Miasta .... Nr ....... z dnia ..... r. dla Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w ....... do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji
orzekam
uznać pana ....... za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Uzasadnienie
W dniu ...... r. zostało do dłużnika alimentacyjnego Pana .......... skierowane wezwanie celem stawienia się w Ośrodku Pomocy Społecznej w ....... na wywiad alimentacyjny i złożenia oświadczenia majątkowego. Pomimo prawidłowo doręczonej w dniu ....... r. korespondencji, której odbiór potwierdził osobiście dłużnik alimentacyjny, do dnia sporządzenia niniejszej decyzji nie stawił się w celu dopełnienia obowiązku, o którym mowa wyżej.
W związku z powyższym w dniu ........ r. zostało wszczęte z urzędu postępowanie administracyjne w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. W toku postępowania administracyjnego uzyskano następujące informacje od organu prowadzącego egzekucję – komornika sądowego działającego przy Sądzie Rejonowym w ........., że dłużnik alimentacyjny Pan ....... bezpośrednio przed wydaniem niniejszej decyzji w okresie ostatnich 6 miesięcy nie wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Biorąc pod uwagę fakt niestawienia się dłużnika alimentacyjnego Pana ....... na wezwanie organu i niewypełnienie ciążących na nim obowiązków wynikających z art. 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów oraz mając na uwadze informacje uzyskane od organu prowadzącego egzekucję zaistniały ustawowe przesłanki uzasadniającej uznanie dłużnika alimentacyjnego Pana ..... za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.
Podstawa prawna
Artykuł 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów: jeżeli dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych
– organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Pouczenie
Od niniejszej decyzji przysługuje prawo wniesienia odwołania do SKO w ...... za pośrednictwem Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w ...... w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.
Na podstawie art. 41 § 1 i § 2 ustawy – Kpa, w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu. W razie zaniedbania tego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
Wszczęcie zrobiłaś jako wniosek - wszczęcie postępowania w sprawie uznania dł.....???, jak tak, to musiałaś go zakwalifikować więc teraz powinnaś mieć go teraz z decyzjach do opracowania. Sporządzasz decyzję, zatwierdzasz ją i już...Ja tak robię