decyzja o uznaniu dłużńika za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 gru 2014, 16:23

Mam taką zamotaną sytuację: dłużnik miał zatrzymane prawo jazdy w 2011r. (wtedy jeszcze nie było decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się). W późniejszych latach miał wydaną decyzję o uznaniu go za uchylającego się. Teraz się nawrócił i zrobił wszystko żeby odzyskać prawo jazdy. Wysłałam do starostwa wniosek o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy, ale tam wymagają decyzji o uchyleniu decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Czy jeżeli decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych została wydana później niż zatrzymano prawo jazdy to musimy coś takiego wysyłać? Czy taką decyzję się w ogóle uchyla (nie widzę na to żadnego przepisu :( )? Jestem jeszcze trochę zielona w postępowaniu wobec dłużników bo dopiero niedawno zaczęłam a nie mam się kogo poradzić. Proszę o pomoc.
ewka15

Napisano: 09 gru 2014, 8:43

Pomoże ktoś...
ewka15

Napisano: 09 gru 2014, 10:39

w związku z art. 5, ust. 6 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionych do alimentów (Dz. U. z 2012 r., poz. 1228 z późn. zm.) powoła sie na te art. i napisz wniosek o zwrot praw jazdy, a wcześniej uchyl dec. o uznaniu
dobry duszek
dobry duszek
Stażysta
Od: 09 cze 2010, 12:54
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2014, 10:59

Dziękuję dobry duszku, że się odezwałeś/aś :) Czyli muszę uchylać decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się mimo, że takowa była wydana dopiero w kolejnym roku, po zatrzymaniu dłużnikowi prawa jazdy przez starostwo (zmiana przepisów)?
ewka15

Napisano: 09 gru 2014, 11:11

tak,
dobry duszek
dobry duszek
Stażysta
Od: 09 cze 2010, 12:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny