decyzja SKO - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 sty 2024, 10:26

Mam taki ciekawy przypadek, a mianowicie wierzycielka nie kwalifikuje się do pobierania świadczenia z fa na dziecko (przekroczenie dochodu) wydalam decyzję odmowną. Dodam tylko, ze licząc dochód z 2022r. dzieliłam go przez 6 miesięcy (od sierpnia 2022r. wierzycielka powróciła do pracy po zakończeniu urlopu wychowawczego). W odwołaniu kobieta zakwestionowała, że otrzymywała wynagrodzenie oraz wynagrodzenie urlopowe i otrzymała premię świąteczną. SKO uchyliło moja decyzje i przekazało sprawę do ponownego rozpoznania z zastrzeżeniem, że mam ustalić czy nadal osoba otrzymuje świadczenie urlopowe, jak również wskazaniem jakoby premia świąteczna nie podlegała wliczeniu do dochodu rodziny (świadczenie jednowyrazowe). Ja mam odmienne zdanie bo zarówno wynagrodzenie urlopowe ( tak nazwane jest w kwitku od wynagrodzenia) jak i premia świąteczna są częściami składowymi wynagrodzenia i wliczam to do dochodu uzyskanego w danym okresie ze stosunku pracy. Dodam tylko, że w rozliczeniu pit 11 całość otrzymanych środków jest wykazana jako należność ze stosunku pracy. Miał może ktoś podobny przypadek ? Proszę o opinię :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 03 sty 2024, 10:37

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A09F7BC5C8

Dotyczy 500+ ale chyba będzie przydatne
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 sty 2024, 11:38

dziękuje bardzo, wykorzystam w postępowaniu :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x